Slovenija
31 ogledov

AC v lasti Darsa, zemljišča v lasti države

Odprtje dolenjske avtoceste letos poleti. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Velike spremembe v Darsu. Sami bodo odplačevali posojila za gradnjo avtocest. Dars po novem lastnik avtocest, država pa ostaja lastnica zemljišč, na katerih bodo potekale avtoceste.

Po zagotovilih Vlačiča vprašanje cestnin ostaja v domeni države in ne tistega, ki bo dobil koncesijo za gradnjo določenega dela avtoceste.

Dars po novem zakonu v celoti prevzema nase financiranje gradnje in obnov avtocest ter hitrih cest. Po novem zakonu bodo avtoceste kot objekti (infrastrukture brez zemljišč), ki jih je gradil Dars, postale njegova last. Zemljišča, na katerih bodo zgrajene avtoceste, pa bodo še naprej ostale v lasti države.  "Avtoceste še naprej ostajajo javno dobro," je poudaril minister za promet Patrick Vlačič.

Da bi lahko družba v bodoče nemoteno odplačevala posojila, najeta za gradnjo avtocest in za gradnjo novih odsekov, bo s tem zakonom vzpostavljena večja fleksibilnost njenega delovanja, zlasti z odpravo specialnih določb, ki njeno poslovanje omejujejo.

Z zakonom bo urejen tudi prenos financiranja gradnje in obnove avtocest v zasebni sektor. Zakon odpravlja še možnost, da bi bila zaradi insolventnosti Darsa unovčena državna poroštva.

Dars bo koncesionar
Dars bo po tem zakonu postal koncesionar, za vsak projekt bo z državo sklenil novo pogodbo. Kot je napovedal Vlačič, pa bo država lahko koncesijo za gradnjo podelila tudi komu drugemu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.