Adria na smrtni postelji

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Mali delničarji v pismu z naslovom "Adria Airways na smrtni postelji, Uprava še vedno v sedlu" odgovarjajo na pismo upravi o izgubi v družbi.
Oglej si celoten članek

"Številke so zgovorne same po sebi. Družba Adria je potrebna temeljitega prestrukturiranja, sicer so njeni dnevi šteti,"  v odzivu na pismo uprave pišejo v Društvu malih delničarjev (MDS), ki ga vodi Rajko Stanković. Uprava družbe, s prvopodpisanim Tadejem Tufkom in Maksom Tajnikarjem, je konec novembra delničarjem napisala pismo, v katerem piše o veliki izgubi v družbi. "Adria Airways je leto 2009 sklenila z izgubo v višini 14 milijonov evrov. S tem je še povečala kumulativno izgubo iz preteklih let, saj je družba imela izgubo tudi v letih 2008 in 2005, 2007 in 2006 pa poslovala z minimalnim dobičkom. V prvi polovici leta 2010 je družba ustvarila še dodatno izgubo iz poslovanja v višini 7 milijonov evrov," besede iz pisma navajajo mali delničarji.

Pozivajo k zamenjavi uprave
Uprava družbe se po besedah malih delničarjev resnosti stanja zaveda, a je kljub temu nesposobna prestrukturirati družbo v skladu s strateškimi cilji. Družba po mnenju malih delničarjev ne izkorišča obstoječih zmogljivosti, zaupanje vanjo pa naj bi izgubili tudi lastniki. "Ker finančno shirana družba PDP kot družba v posredni lasti Republike Slovenije finančnih sredstev nima v izobilju, hkrati pa so doumeli, da je Adria Airways vreča brez dna, so v posel poskušali pritegniti še pomembne upnike in poslovne partnerje družbe," pišejo v pismu. "Pozivu se je odzvala samo družba Aerodrom Ljubljana, ki naj bi svoje terjatve do Adrie konvertirala v lastniški delež." Dokapitalizacija je po besedah društva sicer bila izvedena, vendar na način, ki pomeni nezaupnico upravi.

Zato, kot še pišejo v pismu, že dlje časa pozivajo k menjavi uprave. Argumentom, da naj bi bila za slabo stanje v družbi kriva vulkanski pepel in prenova vzletne steze na Brniku, ne verjamejo. "Tako Tufek kot Tajnikar sta pomembna člana največje vladajoče stranke," pišejo in zaključujejo: "Kot da se iz primera Istrabenz nismo ničesar naučili, bomo zaradi nam povsem nerazumljivih apetitov politikantskih direktorjev kmalu pokopali še eno nekoč paradno slovensko podjetje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.