Slovenija
17 ogledov

Adria na smrtni postelji

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mali delničarji v pismu z naslovom "Adria Airways na smrtni postelji, Uprava še vedno v sedlu" odgovarjajo na pismo upravi o izgubi v družbi.

"Številke so zgovorne same po sebi. Družba Adria je potrebna temeljitega prestrukturiranja, sicer so njeni dnevi šteti,"  v odzivu na pismo uprave pišejo v Društvu malih delničarjev (MDS), ki ga vodi Rajko Stanković. Uprava družbe, s prvopodpisanim Tadejem Tufkom in Maksom Tajnikarjem, je konec novembra delničarjem napisala pismo, v katerem piše o veliki izgubi v družbi. "Adria Airways je leto 2009 sklenila z izgubo v višini 14 milijonov evrov. S tem je še povečala kumulativno izgubo iz preteklih let, saj je družba imela izgubo tudi v letih 2008 in 2005, 2007 in 2006 pa poslovala z minimalnim dobičkom. V prvi polovici leta 2010 je družba ustvarila še dodatno izgubo iz poslovanja v višini 7 milijonov evrov," besede iz pisma navajajo mali delničarji.

Pozivajo k zamenjavi uprave
Uprava družbe se po besedah malih delničarjev resnosti stanja zaveda, a je kljub temu nesposobna prestrukturirati družbo v skladu s strateškimi cilji. Družba po mnenju malih delničarjev ne izkorišča obstoječih zmogljivosti, zaupanje vanjo pa naj bi izgubili tudi lastniki. "Ker finančno shirana družba PDP kot družba v posredni lasti Republike Slovenije finančnih sredstev nima v izobilju, hkrati pa so doumeli, da je Adria Airways vreča brez dna, so v posel poskušali pritegniti še pomembne upnike in poslovne partnerje družbe," pišejo v pismu. "Pozivu se je odzvala samo družba Aerodrom Ljubljana, ki naj bi svoje terjatve do Adrie konvertirala v lastniški delež." Dokapitalizacija je po besedah društva sicer bila izvedena, vendar na način, ki pomeni nezaupnico upravi.

Zato, kot še pišejo v pismu, že dlje časa pozivajo k menjavi uprave. Argumentom, da naj bi bila za slabo stanje v družbi kriva vulkanski pepel in prenova vzletne steze na Brniku, ne verjamejo. "Tako Tufek kot Tajnikar sta pomembna člana največje vladajoče stranke," pišejo in zaključujejo: "Kot da se iz primera Istrabenz nismo ničesar naučili, bomo zaradi nam povsem nerazumljivih apetitov politikantskih direktorjev kmalu pokopali še eno nekoč paradno slovensko podjetje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.