Afera Patria: Finci zaključili preiskavo

Foto: Žurnal24 Vlada bo s tožbo zahtevala, da Patria vzame nazaj vseh 28 oklepnikov, ki so že v
Na Finskem končali preiskavo suma korupcije in industrijskega vohunjenja v zvezi z afero Patria. Končana tudi preiskava v Sloveniji, vloženih je bilo več obtožnih predlogov.
Oglej si celoten članek

Podrobnosti o sami vsebini preiskave suma korupcije in industrijskega vohunjenja v poslu za nabavo oklepnikov med finsko Patrio in Slovenijo za zdaj niso znane.

Predsednik komisije, ki preiskuje afero Patria:''Namen koalicije je očitno preprečiti delo preiskovalne komisije.''

Vodja finske preiskave Kaj Erik Björkqvist je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da morajo počakati samo še na zaključno poročilo avstrijskih preiskovalcev, da bi lahko vso dokumentacijo posredovali tožilstvu. Na avstrijskem tožilstvu pa glede postopkov v tujini informacij ne dajejo.

''Poročilo iz Avstrije naj bi prejeli v nekaj tednih,'' je za APA še dejal Björkqvist, kar pomeni, da bi celotno dokumentacijo finskemu tožilstvu v Helsinkih predali januarja prihodnje leto. Prvotno bi se to moralo zgoditi že oktobra letos. Kaj je vzrok za zamudo pri posredovanju avstrijskega poročila, Björkqvist ni razkril.

V opoziciji bi denimo v zadevi Patria zaslišali tudi soprogo Milana M. Cvikla, Jerco Legan Cvikl, v koaliciji pa finskega novinarja Magnusa Berglunda in za zdaj še aktualno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Koga bi poslanci kot pričo še zaslišali, preberite TUKAJ.

Po poročanju Avstrijcev se je danes v finskem kraju Tampere začel sodni proces, povezan s podkupovanjem pri orožarskem poslu. Proces, ki je zaprt za javnost, se nanaša na prodajo Patrijinih topov Egiptu med letoma 1999 in 2001. Obtoženi so štirje Finci in Egipčan.

Preiskava v Sloveniji se je že končala, med drugim je bilo vloženih več obtožnih predlogov. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi. Različnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in prejemanjem podkupnin oziroma pomočjo pri teh dejanjih, so obtoženi še Janez Janša, Walter Wolf, Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.