Slovenija
8 ogledov

Afera Patria: Finci zaključili preiskavo

Vlada bo s tožbo zahtevala, da Patria vzame nazaj vseh 28 oklepnikov, ki so že v Žurnal24 main
Na Finskem končali preiskavo suma korupcije in industrijskega vohunjenja v zvezi z afero Patria. Končana tudi preiskava v Sloveniji, vloženih je bilo več obtožnih predlogov.

Podrobnosti o sami vsebini preiskave suma korupcije in industrijskega vohunjenja v poslu za nabavo oklepnikov med finsko Patrio in Slovenijo za zdaj niso znane.

Predsednik komisije, ki preiskuje afero Patria:''Namen koalicije je očitno preprečiti delo preiskovalne komisije.''

Vodja finske preiskave Kaj Erik Björkqvist je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da morajo počakati samo še na zaključno poročilo avstrijskih preiskovalcev, da bi lahko vso dokumentacijo posredovali tožilstvu. Na avstrijskem tožilstvu pa glede postopkov v tujini informacij ne dajejo.

''Poročilo iz Avstrije naj bi prejeli v nekaj tednih,'' je za APA še dejal Björkqvist, kar pomeni, da bi celotno dokumentacijo finskemu tožilstvu v Helsinkih predali januarja prihodnje leto. Prvotno bi se to moralo zgoditi že oktobra letos. Kaj je vzrok za zamudo pri posredovanju avstrijskega poročila, Björkqvist ni razkril.

V opoziciji bi denimo v zadevi Patria zaslišali tudi soprogo Milana M. Cvikla, Jerco Legan Cvikl, v koaliciji pa finskega novinarja Magnusa Berglunda in za zdaj še aktualno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Koga bi poslanci kot pričo še zaslišali, preberite TUKAJ.

Po poročanju Avstrijcev se je danes v finskem kraju Tampere začel sodni proces, povezan s podkupovanjem pri orožarskem poslu. Proces, ki je zaprt za javnost, se nanaša na prodajo Patrijinih topov Egiptu med letoma 1999 in 2001. Obtoženi so štirje Finci in Egipčan.

Preiskava v Sloveniji se je že končala, med drugim je bilo vloženih več obtožnih predlogov. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi. Različnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in prejemanjem podkupnin oziroma pomočjo pri teh dejanjih, so obtoženi še Janez Janša, Walter Wolf, Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.