Aktivisti posneli, kako grozljivo je stanje na prašičji farmi v Sloveniji

Foto: prašičereja.info Prašičja farma
Od pomanjkanja higiene do neoskrbljenih ran in hujših poškodb živali, popolnoma omejenega gibanja in surovega bivalnega okolja ...
Oglej si celoten članek

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project / Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov) je v prejšnjem in letošnjem letu skrito dokumentiralo življenjske pogoje prašičev na gospodarskem objektu, ki letno vzredi 15 tisoč sesnih pujskov. 

Njihova preiskava je razkrila alarmantno stanje - od pomanjkanja higiene do neoskrbljenih ran in hujših poškodb živali, popolnoma omejenega gibanja in surovega bivalnega okolja ... 

Kot lahko vidimo na posnetku, so svinje prisiljene ležati v lastnem blatu in urinu, razpadajoča trupla niso odstranjena, prašički se skotijo na tla, kontaminirana s fekalijami, na živalih so vidne krvave in vnete zaležanine, mastitis, deformacije nog. 

Aktivisti so ugotovili tudi, da so svinje med umetno oploditvijo, pozno brejostjo ter med in po prasitvi prisiljene 2 meseca kontinuirano bivati v boksih kvadrature 1,3 kvadratnega metra, kjer se ne morejo obrniti, premakniti z mesta ali skrbeti za naraščaj. Tla v vseh boksih so betonska ali kovinska, s širokimi in ostrimi režami, so dodali.

Smrtnost med prašiči je visoka, včasih pa se mrtva skotijo cela legla. 

"Prikazana živinorejska praksa je večinoma legalna in dovoljena tako po slovenskih kot celo po evropskih standardih. Zaradi tega obstaja utemeljena bojazen, da preiskovani živinorejski obrat ni edini v Sloveniji, kjer vladajo takšne razmere," so še opozorili v društvu AETP. Celoten posnetek si lahko ogledate na njihovi spletni strani (povezava).

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 16:14 24. Junij 2021.

    Zaključek da zato, ker se to dogaja na tej farmi (uredništvo, ime farme prosim), se enako dogaja na vseh je …

  • 14:17 24. Junij 2021.

    V kolikor je to klanje res v naši državi, bi bilo pošteno, da se napiše kdo je ta izrodek, ki …

  • 13:14 24. Junij 2021.

    Kaj meni kmetijski minister Desus kvote? Za razliko od Pivčeve, se ta mojster bolj slabo odziva na probleme.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.