Aktivna tuberkuloza v porodnišnici

Foto: Žurnal24 Vodstvo UKC Ljubljana pojasnjuje pojav aktivne tuberkuloze v bolnišnici. (Foto:
Na ljubljanski ginekološki kliniki je medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze. V stiku z njo bilo 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov, so potrdili v bolnišnici.
Oglej si celoten članek

Da je medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze, ki spada med tri najsmrtnejše bolezni na svetu, je bilo potrjeno včeraj. Kot so povedali v univerzitetnem kliničnem centru, pod katerega spada ginekologija, je bilo z njo v stiku 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov.

Vsi bodo v roku enega meseca povabljeni na pregled, saj se šele v tem času pokaže, ali je oseba okužena, vendar ni rečeno, da se okužba spremeni v bolezen, ki sicer nastopi šele v enem letu po okužbi. Pomembna je tudi informacija, da tudi če je kdo okužen, ni prenašalec, zato se ljudem, ki so bili v stiku z medicinsko sestro, ni treba izogibati drugim. Človek postane kužen šele, če dejansko tudi zboli za to boleznijo. Ta se prenaša kapljično s kihanjem in kašljanjem.

Če bo kdo res zbolel, bo deležen dve- do štiritedenskega zdravljenja v bolnišnici Golnik, ki je prirejena za takšne primere. Celotno zdravljenje sicer traja pol leta. Predstojnik bolnišnice Golnik prof. dr. Mitja Košnik, dr. med, je ob tem dejal: "Vse je pod nadzorom, stvar je varna." Tudi okužena medicinska sestra se zdravi na Golniku in ni v smrtni nevarnosti.


Po naših podatkih je sicer neaktivna oblika tuberkuloze, ki še zdaleč ni tako nevarna kot aktivna, v slovenskih bolnišnicah pogosta. V teh primerih bolnik tri mesece jemlje zdravilo interferon, bolezen pa je treba tudi pozorno spremljati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.