Aktivno državljanstvo: Ravnatelji so se uprli, to je že 14. predmet

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ministrstvo: Nič še ni odločeno.
Oglej si celoten članek

Ravnatelji srednjih šol so, kot je poročal Radio Slovenija, zelo kritični do načrta ministrstva za izobraževanje, ki v tretji letnik uvaja dodatni predmet, aktivno državljanstvo. 

Novi obvezni predmet Mladi bi radi spolno vzgojo, učili jih bodo o aktivnem državljanstvu

Obvezni predmet "aktivno državljanstvo" naj bi obsegal 35 ur, torej uro na teden. Dijaki srednjih šol naj bi se aktivnega državljanstva učili v tretjem letniku od šolskega leta 2022/23 naprej. To bo že 14. predmet v tretjem letniku srednjih šol, ocenjen bo z oceno 1 do 5. 

Ravnatelji opozarjajo, da bi z uvedbo dodatnega predmeta v tretjih letnikih gimnazij kršili zakonsko določeno najvišje število ur pouka na teden, torej bi imeli dijaki več kot 36 ur pouka na teden. "S predlogom, ki ga bomo uveljavili, zakonsko določenega števila ur ne bomo prekoračili, saj se bodo znižale obremenitve pri obveznih izbirnih vsebinah," je za Žurnal24 povedal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj. 

Ravnatelji tudi opozarjajo, da dijaki vsebine, ki naj bi bile določene v predmetu aktivno državljanstvo, torej znanja o človekovih pravicah, demokraciji, ustavni ureditvi, Evropski uniji, mednarodnih organizacijah, že poslušajo pri predmetih sociologija, zgodovina, geografija in pri izbirnem predmetu evropske študije. 

Uvedba predmeta aktivno državljanstvo bi po njihovem mnenju lahko imela negativen učinek, dijake bi  odvračale številčne ocene, opozarjajo pa tudi, da bi predmet lahko imel priokus političnega. Kot pojasnjuje Logaj, zavod ne bo vztrajal pri tem, da aktivno državljanstvo postane samostojni predmet. "Imamo tudi drug predlog, vendar se naj z njim seznani stroka," je v telefonskem pogovoru povedal Logaj. 

Učni načrti predmeta aktivno državljanstvo bodo konec tedna objavljeni na straneh Zavoda za šolstvo. S tem bo odprta sztokovna razprava, razlaga Logaj. Posebno razpravo načrtujejo tudi z ravnatelji gimnazij.

Na MIZŠ, ki ga vodi Jernej Pikalo, se na kritike ravnateljev niso odzvali, niti jih niso hoteli komentirati. Pojasnili so nam le, da glede predmeta aktivno državljanstvo zadeve še niso dorečene. 

"Predlog umeščanju vsebin s področja državljanske vzgoje v učne načrte bosta na decembrski in januarski seji obravnavala še Strokovni svet RS za splošno izobraževanje in Strokovni svet za poklicno izobraževanje. Šele nato bo mogoče sprejeti odločitev o načinu umeščanja predlaganih vsebin v srednješolsko izobraževanje. Vse rešitve morajo biti in bodo skladne z obstoječo zakonodajo," pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Jernej Pikalo.  

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:42 26. November 2019.

    To je sodobni kleptokapitalistični nadomestek za Samoupravljanje s temelji marksizma?

  • 15:04 26. November 2019.

    V vladi so pa trenotno res sami veleumi.

  • 14:25 26. November 2019.

    bojo otroke učili kako krasti ko si na vladi, banda smrdljiva lopovska

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.