Slovenija
5346 ogledov

Mladi bi radi spolno vzgojo, učili jih bodo o aktivnem državljanstvu

Dijaki v srednji šoli
"Kaže se odločanje, interes in moč politike. Stroka pa tudi tokrat ostane neslišana in preslišana," glede tega, da se v šole kot obvezni predmet uvaja Aktivno državljanstvo, spolna vzgoja pa ne, pravi strokovnjakinja Evita Leskovšek.

S prihodnjim šolskim letom bodo srednješolci dobili nov predmet: Aktivno državljanstvo. Predmet bo predvidoma obsega 35 ur letno in bo obvezni predmet, so potrdili na Zavodu RS za šolstvo. 

Dijake bi vzpodbujali k aktivnemu državljanstvu

"Poleg teoretičnih vsebin bo poudarjeno razvijanje in spodbujanje pozitivnih državljanskih stališč in vrednot, spodbujanje dejavnega sodelovanja šolajočih na ravni šole in družbe nasploh ter razumevanje demokracije in delovanje družbenih in političnih institucij. Vsebina predloga zajema: kritično mišljenje, človekove pravice, demokracija in demokratična kultura, vloga medijev in civilne družbe, ustavna ureditev ter politični sistem Republike Slovenije ter evropski integracijski procesi in institucije Evropske unije, mednarodne organizacije in globalni izzivi človeštva," glede namena in vsebine novega predmeta Aktivno državljanstvo, pojasnjujejo na zavodu za šolstvo. 

Učili bodo že zaposleni učitelji

Strokovno javno razpravo o učnih načrtih predvidevajo novembra, učni načrti pa naj bili v postopek sprejemanja Strokovnem svetu vloženi decembra 2019. "Predmet bodo izvajali lahko učitelji, ki so že sedaj zaposleni na šolah za poučevanje družboslovnih predmetov," še pojasnjujejo na zavodu. 

"Kaže se moč politike, stroka preslišana"

"Kaže se odločanje, interes in moč politike. Stroka pa tudi tokrat ostane neslišana in preslišana," pa uvajanje novega obveznega predmeta v srednjih šolah komentira dr. Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki že vrsto let prizadeva, da bi se poučevanje spolne vzgoje v šolah uredilo sistematično, na šolskem ministrstvu pa ji odgovarjajo, da je "odpiranje kurikula z dodajanjem novih vsebin in predmetov praktično nemogoče."

Spolna vzgoja je v osnovnošolski program vključena kot medpredmetno področje pri Naravoslovju, Državljanski vzgoji in etiki, Biologiji v 9. razredu, obveznih dejavnostih in interesnih dejavnostih. "V osnovnošolskem programu se medpredmetno prepleta devet tematskih sklopov »Vzgoje za zdravje«: Družinsko življenje, Psihološki vidiki zdravja, Osebna higiena., Prehrana, Telesna aktivnost, Varnost, Prva pomoč (tečaj), Raba in zloraba snovi, Vzgoja za zdravo spolno življenje," pravijo na Zavodu RS za šolstvo, kjer se, kot pravijo, zavzemajo, da bi vse šole izvajale vsebine spolne vzgoje v osnovni šoli, časovno opredelile in jo sistematično izvajale za vse učence, ki so v šolskem letu vpisani v 7. 8. in 9. razred.

Poznavanje spolno prenosnih okužb in poznavanje kontracepcije je zaskrbljujoče

"Na žalost vemo in rezultati raziskav nam potrjujejo, da se medpredmetno poučevanje dejansko ne izvaja kot je napisano v programu in da lahko generacije mladih zapuščajo šolski sistem brez osnovnih informacij. Večina sicer pozna okužbo s HIV oz. aids, poznavanje ostalih spolno prenosnih okužb in poznavanje kontracepcije pa je zaskrbljujoče," pa opozarja Leskovškova. "Močan argument za uvedbo sistematičnega pristopa k spolni vzgoji je dejstvo, da mladi želijo omenjene vsebine, predvsem pa to, da navajajo, da bi imeli ob pravočasnih informacijah prvi spolni odnos kasneje in se pri tem bolj zaščitili," še dodaja Leskovškova. 

spolnost, ladi, seks, morje, pla%C5%BEa Mladi Slovenija Ne vedo niti, kaj je ovulacija

V raziskavi Stališča dijakov prvih in tretjih letnikov slovenskih srednjih šol do vprašanj o spolnosti je 46,6 odstotkov vseh anketiranih dejalo, da se jim zdi uvedba posebnega predmeta spolne vzgoje v šoli v redu, 36,3 odstotka pa jih je dejalo, da bi bilo bolje, da bi bili v okviru drugih predmetov – na primer zdravstvene vzgoje.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • Tomaz_321 18:23 30.oktober 2019.

    "Mladi bi radi spolno vzgojo, učili jih bodo o aktivnem državljanstvu"... HMMMM, glede naslova sodeč... Ali je sploh kakšna razlika?

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 16:27 30.oktober 2019.

    Glasba, risanje, telovadba - vse to je zabavništvo in rekreacija. Opisna ocena je dovolj. Matematika, fizika, kemija, naravoslovje, pismenost in pravopis ter tuji jeziki - vse to na osnovnošolskem nivoju so osnove za kakršnokoli resno delo in zaposlitev. Kdor tega ...prikaži več ne razume mu bo težko v življenju.

  • Kmodri 14:44 30.oktober 2019.

    Seveda z živo ponazoritvami...