Zdravje > Intima
7622 ogledov

Tudi v Sloveniji: vse več hepatitisa, gonoreje, sifilisa ...

poljub
"Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb, kot so HIV in aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge," opozarjajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Čas dopustov in počitnic povezujejo tudi z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb: "Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti." 

Hrvaška obala Turistični portal Popotnik Lestvica: Slovenke bolj seksi od Hrvatic

Zato na NIJZ priporočajo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

Kako ukrepati po nezaščitenem spolnem odnosu

"Zdrava spolnost ni pomembna samo zaradi preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja," je pred dopusti povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: "V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek oziroma testiranje na SPO, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje  namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni."

Polovica tretjih letnikov že izkusila spolnost

Po podatkih NIJZ imamo v Sloveniji veliko spolno prenesenih okužb, predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humani papiloma virusi (HPV) in klamidijskih okužb (okužb s Chlamydia trachomatis).

Tudi raziskave med slovenskimi srednješolci kažejo, da mladi zgodaj začenjajo s spolnimi odnosi – skoraj četrtina dijakov prvega letnika in dobra polovica dijakov tretjega letnika je namreč že imela spolne odnose. Med spoloma ni bistvenih razlik. NIJZ

Obenem je raziskava inštituta pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. "Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj, je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev, spolna vzgoja v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena, pa je bila na drugem mestu," ugotavlja Evita Leskovšek.  

Kako se zaščititi?

"Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja.Polega neželene nosečnosti je treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se zaščitimo s kondomom," pravijo na NIJZ.

Mednarodni Center za nadzor bolezni in preventivo (CDC) s sedežem v Atlanti svetuje:

  • Oborožite se z osnovnimi informacijah o SPO: kako se širijo, kako se lahko zaščitite, kakšne so možnosti zdravljenja.
  • Prevzemite nadzor. Najzanesljivejši način preprečevanja okužbe med počitnicami in potovanjem je, da se izogibamo spolnim odnosom s priložnostnimi partnerji (tako pri vaginalnih, analnih ali oralnih odnosih).
  • Zmanjšate število spolnih partnerjev. Pomembno je, da se s svojim partnerjem pred spolnim odnosom testirata.
  • Cepite se. Priporoča se cepljenje za preprečevanje okužbe z virusnim hepatitisom in HPV. Cepljenje se priporoča pred spolno aktivnostjo.

Kje se lahko testirate

Za okužbo z virusom HIV se lahko testirate zaupno pri svojem izbranem zdravniku in anonimno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja (vhod iz Bohoričeve ulice) vsak ponedeljek od 12. do 14. ure. CDC svetuje, da se naj bi se vsak posameznik med 13. in 64. letom testiral za HIV kot sestavni del rutinskih zdravstvenih pregledov, tisti z večjim tveganjem za okužbo pa vsaj enkrat na leto.

Klinični center zdravniki čakalnica bolniki Slovenija Zdravnica jo je gladko zavrnila

Hitri test na HIV | Avtor: Profimedia Profimedia