Slovenija
305 ogledov

Ne vedo niti, kaj je ovulacija

spolnost, ladi, seks, morje, pla%C5%BEa Žurnal24 main
Alarm. Spolno dejavni najstniki ne poznajo niti osnovnih dejstev. Odgovornost. Učenje o odgovorni spolnosti v osnovnih šolah temelji le na prizadevnosti učiteljev.
15 let je starost, ko ima četrtina mladostnikov že spolne odnose.

Med šolami obstajajo izjemne razlike glede izvajanja vzgoje za zdravo spolnost, ugotavljajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). "Poznamo primere dobre prakse, kjer se vključujejo ginekologi in drugi strokovnjaki, v drugih primerih pa šolski sistem zapuščajo celotne mlade generacije brez osnovnih informacij ali vedenja na tem področju," opozarja Evita Leskovšek z IVZ.

Do informacij le redko v šoli
Samostojni predmet spolne vzgoje je iz osnovnih šol izginil ob uvedbi devetletke. Vzgoja za zdravje se v devetletki izvaja medpredmetno, o spolnosti naj bi se govorilo tudi pri interesnih dejavnostih.

"Vse te informacije le občasno dobijo v šoli, saj spolna vzgoja ni del rednega izobraževanja, informiranje o teh vsebinah v šoli temelji na prostovoljni zagnanosti učiteljev," ugotavlja ginekologinja in porodničarka Bojana Pinter, avtorica raziskave o spolnem vedenju mladostnikov.

Malo interesa med učitelji
"Naša prizadevanja za dvig ravni znanja na tem področju potekajo,"
odgovarjajo na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ). "Izšel je didaktično-metodičen priročnik za učitelje: O vama – Varna izbira za odgovorno spolnost. Razpisali smo seminarje za učitelje s to tematsko vsebino," dodajajo na ministrstvu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po podatkih zavoda za šolstvo se je letos na seminar o vsebinah glede odgovorne spolnosti prijavilo od 20 do 25 tisoč učiteljev.

Sistematična vzgoja
"Spolna vzgoja je odvisna od družine, ki je prva poklicana, takoj za njo pa je šola, saj lahko govori o razlikah, spolih in zorenju," pravi Fani Čeh, višja pedagoška svetovalka za zdravstveno vzgojo na zavodu za šolstvo, ki si prizadeva za sistematično uvedbo temeljnih vsebin spolne vzgoje v vse osnovne šole.

"Predlagali smo, naj se ob medpredmetnem izvajanju vzgoje za zdravje izvede še deset ur spolne vzgoje, ki bi temeljile na razlikah med fanti in dekleti ter značilnostmi razvoja, kontracepciji in varnosti. Predlog je strokovni svet na MŠŠ zavrnil," razlaga Čehova.

Osnovna dejstva. Nekateri najstniki ne poznajo osnovnih pojmov, kot je ovulacija, in s tem osnovnih mehanizmov hormonske kontracepcije.

Ne vedo, da pri hormonski kontracepciji nismo zaščiteni pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Neznanje vodi v zgodnjo spolnost in bolezni
Spolne bolezni.
Mladi z izjemo aidsa, ki ga poznajo zaradi številnih kampanj, ne poznajo večine spolno prenosljivih bolezni, kot so genitalne bradavice, genitalni herpes, klamidijska okužba, njihovih znakov in pomena hitrega zdravljenja.

Pridobivanje informacij. Mladi želijo zanesljive nasvete, zato najbolj zaupajo zdravstvenim delavcem, odgovore iščejo tudi v spletnih svetovalnicah, kjer odgovarjajo strokovnjaki. Del informacij dobijo tudi med brskanjem po spletu, kar pri nekaterih odločilno oblikuje odnos do spolnosti.

Zgodnji spolni odnosi. Četrtina mladostnikov ima spolne odnose pri 15 letih, pri 17 dobra polovica. Med odraščanjem telo še spolno dozoreva, tkiva (predvsem spolovila) so manj odporna proti morebitnim okužbam s spolno prenosljivimi mikroorganizmi, zato so lahko posledice okužb resnejše (rak na materničnem vratu, penisu ali grlu, kasnejša neplodnost ženske ali moškega).

Odnos kot nadomestilo. Zgodnja spolna dejavnost je povezana s slabšo samopodobo, večjo depresivnostjo ter manj cilji v življenju in je nadomestek za zadovoljevanje nespolnih potreb, kot sta potrebi po občutku varnosti in sprejetosti ter dokazovanje lastne vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.