Aleksandra Pivec bo dobila 71 tisoč evrov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Do denarja iz proračuna bo po novem upravičenih 15 strank. Ker se bo enaka pogača delila na več kosov kot doslej, da se bo SDS letni prihodek iz proračuna občutno zmanjšal, kar za 48 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Svoboda bo iz proračuna na leto dobila več kot 713 tisoč evrov, LMŠ, Povežimo Slovenijo, Resnica in SAB pa okrog sto tisoč evrov na leto.

Piratska stanka, Naša dežela Aleksandre Pivec in Vesna bodo na leto prejele okrog 70 tisoč evrov.

Zakon določa, da financiranje iz proračuna prejmejo vse stranke in liste, ki na volitvah dobijo več kot odstotek glasov (če nastopata dve skupaj, 1,2, če pa tri ali več pa 1,5 odstotka).

Četrtina denarja, ki je namenjen za financiranje političnih strank, se razdeli vsem v enakem znesku, tri četrtine pa glede na število prejetih glasov.

V zadnjih letih je bilo za financiranje političnih strank namenjenih 2,5 milijona evrov, kar pomeni, da bo vaš glas stranki, za katero ste volili (če je presegla odstotek glasov) prinesel 1,65 evra na leto.

Stranke, ki so prišle v parlament, so upravičene tudi do povračila stroškov kampanje, za vsak glas lahko dobijo 33 centov, a ne več od dejanskih stroškov kampanje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 09:58 26. April 2022.

    Nobenega razloga ni, da se tiste stranke, ki niso prišle v parlament, financirajo iz proračuna. Izgleda tako, kot da bi …

  • 09:54 26. April 2022.

    torej, pismo na 8.marec in gibanju svoboda. in vesta kaj bo vsebina pisma? ne! počakajte malo. še prej pa.. je …

  • 08:39 26. April 2022.

    Za dva meseca bo. Pri njeni potrosnji za modo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.