Slovenija
39959 ogledov

Aleksandra Pivec bo dobila 71 tisoč evrov

Aleksandra Pivec Saša Despot
Do denarja iz proračuna bo po novem upravičenih 15 strank. Ker se bo enaka pogača delila na več kosov kot doslej, da se bo SDS letni prihodek iz proračuna občutno zmanjšal, kar za 48 tisoč evrov.

Svoboda bo iz proračuna na leto dobila več kot 713 tisoč evrov, LMŠ, Povežimo Slovenijo, Resnica in SAB pa okrog sto tisoč evrov na leto.

Piratska stanka, Naša dežela Aleksandre Pivec in Vesna bodo na leto prejele okrog 70 tisoč evrov.

Zakon določa, da financiranje iz proračuna prejmejo vse stranke in liste, ki na volitvah dobijo več kot odstotek glasov (če nastopata dve skupaj, 1,2, če pa tri ali več pa 1,5 odstotka).

Četrtina denarja, ki je namenjen za financiranje političnih strank, se razdeli vsem v enakem znesku, tri četrtine pa glede na število prejetih glasov.

V zadnjih letih je bilo za financiranje političnih strank namenjenih 2,5 milijona evrov, kar pomeni, da bo vaš glas stranki, za katero ste volili (če je presegla odstotek glasov) prinesel 1,65 evra na leto.

Stranke, ki so prišle v parlament, so upravičene tudi do povračila stroškov kampanje, za vsak glas lahko dobijo 33 centov, a ne več od dejanskih stroškov kampanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • sandi76 09:58 26.april 2022.

    Nobenega razloga ni, da se tiste stranke, ki niso prišle v parlament, financirajo iz proračuna. Izgleda tako, kot da bi npr. tisti kandidati za zaposlitev, ki niso dobili zaposlitve, prejemali del plače !

  • rd2dmk2 09:54 26.april 2022.

    torej, pismo na 8.marec in gibanju svoboda. in vesta kaj bo vsebina pisma? ne! počakajte malo. še prej pa.. je katera od strank v volilni kampaniji omenila naslednje : znižanje plač poslancev in prejemkov strank iz proračuna ? jda je ...prikaži veče treba uredit volilni sistem , da se voli kandidata in ne stranko? je kdo omenjal ureditev 3 pokojninskega stebra , pa pravic malih delničarjev? nisem slišal. torej vsebina pisem.. takoj ukinit financiranje strank iz proračuna. imate članstvo,naj plačajo članarino.

  • jakec1575 08:39 26.april 2022.

    Za dva meseca bo. Pri njeni potrosnji za modo