Alergeni že v zraku

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Zaradi tople zime sta že zacveteli leska in jelša. Cvetni prah so zaznali tudi osrednji Sloveniji, na Primorskem pa je v zraku tudi pelod cipresovk. Sezono cvetenja bo v kratkem najverjetneje prekinil sneg.
Oglej si celoten članek

"Narava se je že zbudila, lahko pa se zgodi, da bo sezono cvetenja, ki se je letos začela kak teden prej, prekinil sneg," razlaga Anja Simčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V zraku je že cvetni prah leske in jelše, v Primorju tudi cvetni prah cipresovk. Kot razlaga Simčičeva, so koncentarcije alergenov v zraku nizke in jih čutijo le najbolj občutljivi posamezniki. "Predlagamo pa, da so alergiki čim bolj pozorni na to, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih."

Če bodo temperature zelo nizke, se bo sezona cvetenja prekinila. To se bo tudi najverjetneje zgodilo, vremenoslovci za konec tedna povedujejo sneg. Nekateri preobčutljivi posamezniki pa lahko imajo težave z zdravjem v času povišanih koncentracij ozona in PM delcev.

Alergenost leske in jelša je sicer nizka, večje težave pa povzroča breza, ki začne cveteti zgodaj spomladi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.