Slovenija
29 ogledov

Alergeni že v zraku

Nenavadno obnašanje rastlin Goran Kovačić/Pixsell
Zaradi tople zime sta že zacveteli leska in jelša. Cvetni prah so zaznali tudi osrednji Sloveniji, na Primorskem pa je v zraku tudi pelod cipresovk. Sezono cvetenja bo v kratkem najverjetneje prekinil sneg.

"Narava se je že zbudila, lahko pa se zgodi, da bo sezono cvetenja, ki se je letos začela kak teden prej, prekinil sneg," razlaga Anja Simčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V zraku je že cvetni prah leske in jelše, v Primorju tudi cvetni prah cipresovk. Kot razlaga Simčičeva, so koncentarcije alergenov v zraku nizke in jih čutijo le najbolj občutljivi posamezniki. "Predlagamo pa, da so alergiki čim bolj pozorni na to, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih."

Če bodo temperature zelo nizke, se bo sezona cvetenja prekinila. To se bo tudi najverjetneje zgodilo, vremenoslovci za konec tedna povedujejo sneg. Nekateri preobčutljivi posamezniki pa lahko imajo težave z zdravjem v času povišanih koncentracij ozona in PM delcev.

Alergenost leske in jelša je sicer nizka, večje težave pa povzroča breza, ki začne cveteti zgodaj spomladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.