Ali je Slovenija prehitro štartala?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Majhna, premožna in zahodno usmerjena Slovenija je bila z odprtimi rokami sprejeta v EU in kasneje v območje evra. Pet let kasneje pa tej alpski državi z dvema milijonoma ljudi preti sloves prve nekdanje socialistične države v EU, ki bi lahko potrebovala pomoč, v petkovi izdaji piše ameriški časnik The New York Times.
Oglej si celoten članek

Slovenski premier Janez Janša je prejšnji mesec opozoril, da bi ga dolžniške težave lahko sčasoma prisilile v prošnjo za evropsko pomoč. In njegova vlada je že obljubila jamstva v višini do štirih milijard evrov za pomoč bančnemu sektorju pri reševanju slabih nepremičninskih in komercialnih kreditov.

Pogreznjena v recesijo, pritisnjena navzdol z ohromljenimi bankami in potolčena na trgu državnih obveznic je Slovenija s svojim padcem v nemilost zasejala dvom v ustreznost ekonomske tranzicije, ki sta ji jo nekoč zavidali Srednja in Vzhodna Evropa.

Njen položaj mora biti na radarju

Ko je Jugoslavija leta 1991 razpadla, je na novo osamosvojena Slovenija ohranila večino svojih najboljših kart v domačih rokah, namesto da bi jih prodala tujcem, kot so to naredile nekatere druge države. To previdnost in odpor proti spremembam, ki bi jih lahko prinesli tujci - znan tudi kot "slovenski gradualizem" - se sedaj postavlja pod vprašaj. Nekateri se celo sprašujejo, če ni država utrpela škodo zaradi tako obetajočega starta.

Tudi če Slovenija ni niti blizu dejanski prošnji za pomoč, mora biti njen položaj na radarju Evropske centralne banke, katere direktorji se bodo sestali 4. oktobra v Ljubljani. Tudi če so vladne potrebe po sposojanju denarja še vedno relativno majhne, bi skoki v donosnosti obveznic lahko Slovenijo izključili iz finančnih trgov.

Na pisanje New York Timesa se je odzval tudi Jože P. Damijan. "Ko enkrat prideš na radar svetovnih medijev s slabimi novicami, se tega slovesa težko znebiš. In težko se izogneš negativnim eksternalijam. Tudi New York Times, ki je sicer Slovenijo omenjal le v zvezi s športom (denimo ko je Slovenija igrala proti ZDA v nogometu in košarki), danes poroča o njej kot o padlem angelu ter bankrotu modela “slovenskega gradualizma”," je zapisal na svojem blogu.

Dodal je še, da je časnik površen pri analizi vzrokov in fundamentov te krize.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:40 16. September 2012.

    Za pričakovati je , da bodo sedaj tujega novinarja , ki je okrcal naše politike da se gredo gradualizem kritizirali, …

  • 09:04 16. September 2012.

    politiki so preveč osebno privatizirali Slovenijo. Vprašejmo tajne službe koliko so denarja odnesli v tujino...samo to je problem in nič …

  • 14:36 15. September 2012.

    Lepo zadet žebelj na glavico tisto, z tujci. Se dobro spomnim te demagogije. <br /><br />Nihče pa takrat ni pričakoval …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.