Slovenija
24 ogledov

Ali je Slovenija prehitro štartala?

slovenska zastava Saša Despot
Majhna, premožna in zahodno usmerjena Slovenija je bila z odprtimi rokami sprejeta v EU in kasneje v območje evra. Pet let kasneje pa tej alpski državi z dvema milijonoma ljudi preti sloves prve nekdanje socialistične države v EU, ki bi lahko potrebovala pomoč, v petkovi izdaji piše ameriški časnik The New York Times.

Slovenski premier Janez Janša je prejšnji mesec opozoril, da bi ga dolžniške težave lahko sčasoma prisilile v prošnjo za evropsko pomoč. In njegova vlada je že obljubila jamstva v višini do štirih milijard evrov za pomoč bančnemu sektorju pri reševanju slabih nepremičninskih in komercialnih kreditov.

Pogreznjena v recesijo, pritisnjena navzdol z ohromljenimi bankami in potolčena na trgu državnih obveznic je Slovenija s svojim padcem v nemilost zasejala dvom v ustreznost ekonomske tranzicije, ki sta ji jo nekoč zavidali Srednja in Vzhodna Evropa.

Njen položaj mora biti na radarju

Ko je Jugoslavija leta 1991 razpadla, je na novo osamosvojena Slovenija ohranila večino svojih najboljših kart v domačih rokah, namesto da bi jih prodala tujcem, kot so to naredile nekatere druge države. To previdnost in odpor proti spremembam, ki bi jih lahko prinesli tujci - znan tudi kot "slovenski gradualizem" - se sedaj postavlja pod vprašaj. Nekateri se celo sprašujejo, če ni država utrpela škodo zaradi tako obetajočega starta.

Tudi če Slovenija ni niti blizu dejanski prošnji za pomoč, mora biti njen položaj na radarju Evropske centralne banke, katere direktorji se bodo sestali 4. oktobra v Ljubljani. Tudi če so vladne potrebe po sposojanju denarja še vedno relativno majhne, bi skoki v donosnosti obveznic lahko Slovenijo izključili iz finančnih trgov.

Na pisanje New York Timesa se je odzval tudi Jože P. Damijan. "Ko enkrat prideš na radar svetovnih medijev s slabimi novicami, se tega slovesa težko znebiš. In težko se izogneš negativnim eksternalijam. Tudi New York Times, ki je sicer Slovenijo omenjal le v zvezi s športom (denimo ko je Slovenija igrala proti ZDA v nogometu in košarki), danes poroča o njej kot o padlem angelu ter bankrotu modela “slovenskega gradualizma”," je zapisal na svojem blogu.

Dodal je še, da je časnik površen pri analizi vzrokov in fundamentov te krize.

Komentarjev 4
  • deželan 19:40 16.september 2012.

    Za pričakovati je , da bodo sedaj tujega novinarja , ki je okrcal naše politike da se gredo gradualizem kritizirali, češ da smo suvereni.A žal je to samo žalostno dejstvo. Slovenija je ujetnik javnega sektorja in političnih elit. ...prikaži več. Na še večjo žalost dobijo na vsakih volitvah dovolj glasov da se prebijejo v DZ ter prevzamejo oblast.Ali so opozorila od zunaj dovolj , da bi vsi ti volilci , ki tako levim kot desnim še vedno dajejo svoje glasove dovolj za streznitev . Ali bo morala ukrepati EU...upajmo.Vilici se moramo samo strezniti in odločiti, da nam tak način vladanja ni po volji ( goljufivi poslanci, neukrepanje ob kraji bančnega denarja, zelo sporni javni razpisi, kadriranje, zaposlovanje v državnih firmah in javnem sektorju na podlagi "naši" itd.) in izbrati popolnima nove igralce na političnem parketu.

  • privat 09:04 16.september 2012.

    politiki so preveč osebno privatizirali Slovenijo. Vprašejmo tajne službe koliko so denarja odnesli v tujino...samo to je problem in nič več. Slovenija je imela dobre delavce z minimalno plačo..avstrijc plača tudi do 5X več ..in se jim pozna. Dokler ne ...prikaži veče bo poštenega sodstva in preganjanja in plenjenja njihovih premoženj se zadeva ne bo umirila ,kaj šele da začne gospodarstvo rasti...V Sloveniji pa je to nemogoče..kakor izkoreniniti mafijo v Italiji ..ali istrebiti četništvo v srbiji..Slovenija je dosegla svoj največji doseg in zdaj pada na realna tla !

  • sprehajalec 14:36 15.september 2012.

    Lepo zadet žebelj na glavico tisto, z tujci. Se dobro spomnim te demagogije. Nihče pa takrat ni pričakoval tistega "temnega v narodovi psihi" (po Slavoju Žižku), da je domač novokomponirani tajkun lahko očitno veliko bolj pokvarjen od zrelega ...prikaži več zahodnega kapitalista. Slednji ima namreč nekaj morale, medtem ko jo domač nima ampak čisto nič.