Ali lahko inšpektorji preverjajo nepravilnosti, čeprav niso zanje pristojni?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ste dobili finančno inšpekcijo pa nimate energetske izkaznice, čeprav bi jo potrebovali? Kaj lahko stori v takšnem primeru inšpektor?
Oglej si celoten članek

Ko smo med izdelovalci energetskih izkaznic preverjali, kako se je omenjen ukrep prijel v praksi, nam je Kristjan Leskovšek, ‎izdelovalec energetskih izkaznic, pojasnil, da resnejšega nadzora pristojnih inšpektorjev doslej ni bilo, so pa inšpektorji o nepravilnosti spraševali "nepristojni" inšpektorji: "Doslej sem zasledil, da so o energetskih izkaznicah spraševali le finančni inšpektorji in smo morali na željo naročnika posledično hiteti z izdelavo."

Za nadzor energetskih izkaznic seveda ni pristojna finančna inšpekcija, ampak gradbena. Kako potem lahko ukrepa finančni inšpektor? "Nadzor nad energetskimi izkaznicami določa Energetski zakon (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15). Iz 451. člena izhaja, da FURS ni pristojni organ za izvajanje inšpekcijskega nadzora, zato inšpektorji FURS nadzora energetskih izkaznic ne izvajajo. Inšpektorji ne preverjajo področij in ugotavljajo nepravilnosti, ki niso v njihovi pristojnosti," nam je pojasnil predstavnik finančne uprave Stojan Glavač.

Če pa inšpektorji naletijo na nepravilnosti, ki niso v njihovi pristojnosti, so dolžni o tem obvestiti pristojno inšpekcijo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:49 18. Januar 2017.

    Torej Britanci imajo ravno tako energetske izkaznice, pa še marsikatera druga država tudi, tako da niso čisto brez veze. Me …

  • 11:49 18. Januar 2017.

    Torej Britanci imajo ravno tako energetske izkaznice, pa še marsikatera druga država tudi, tako da niso čisto brez veze. Me …

  • 10:47 18. Januar 2017.

    Točno tako.Če bom hotel svojo hišo prodati in bom seveda našel kupca,ki bi jo želel kupiti za dogovorjeno ceno,je energetska …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.