Ali se bomo pritožili bo znano jutri

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Predsednik vlade je danes dejal, da se Slovenija pritožila proti odločitvi Evropske komisije, ki od begunjskega Elana zahteva, da državi vrne 10 milijonov evrov. Vsaj tako naj bi mu dejal minister.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je maja 2010 po pritožbi Elanovega tekmeca sprožila preiskavo, ki je pokazala, da dokapitalizacija v letu 2008 ni bila v skladu s predpisi EU o državnih pomočeh, saj zasebni akter, ki bi deloval v skladu s tržnimi pogoji, pod podobnimi pogoji ne bi pristal na naložbo.

Zato je komisija septembra od slovenskih oblasti zahtevala izterjavo 10 milijonov evrov nezakonite državne pomoči, ki je bila leta 2008 odobrena proizvajalcu smuči Elanu. Slovenske oblasti so imele tako dva meseca časa, da komisijo obvestijo, kako bodo to storile. In glede na to, da je Evropska komisija izterjavo zahtevala 19. septembra se je ta rok iztekel danes.

Glede odločbe razpravljal tudi Elan

Že v petek je aktualne razmere, povezane z ukrepanjem glede odločbe Evropske komisije obravnaval tudi nadzorni svet Elana. Nadzorniki so sklenili, da bodo z odločitvijo o pritožbi počakali sestanka z ministrstvom za finance Janezom Šušteršičem. Elan sicer lahko tudi sam vloži tožbo na evropsko sodišče.

Janša: "Slovenija se bo pritožila"

Predsednik vlade Janez Janša je danes v državnem zboru glede odločbe Evropske komisije povedal, da se bo vlada verjetno pritožila. "Minister za finance nas je na kolegiju pred kakšno uro obvestil, da se bo Slovenija pritožila."

Kasneje pa je minister za finance Janez Šušteršič dejal, da se mora do odločitve finančnega ministrstva najprej seznaniti vlada, informacija o tem, kakšna je odločitev, še ni znana.

Janša je poudaril še, da opozorilo Evropske komisije glede nedovoljene državne pomoči Elanu, ni zadnje. So napovedi, da so bile z vidika presoje evropskih institucij sporne tudi nekatere druge državne pomoči, podeljene v prejšnjem mandatu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.