Slovenija
2 ogledov

Ali se bomo pritožili bo znano jutri

Preiskava v Elanu Iztok Golob
Predsednik vlade je danes dejal, da se Slovenija pritožila proti odločitvi Evropske komisije, ki od begunjskega Elana zahteva, da državi vrne 10 milijonov evrov. Vsaj tako naj bi mu dejal minister.

Evropska komisija je maja 2010 po pritožbi Elanovega tekmeca sprožila preiskavo, ki je pokazala, da dokapitalizacija v letu 2008 ni bila v skladu s predpisi EU o državnih pomočeh, saj zasebni akter, ki bi deloval v skladu s tržnimi pogoji, pod podobnimi pogoji ne bi pristal na naložbo.

Zato je komisija septembra od slovenskih oblasti zahtevala izterjavo 10 milijonov evrov nezakonite državne pomoči, ki je bila leta 2008 odobrena proizvajalcu smuči Elanu. Slovenske oblasti so imele tako dva meseca časa, da komisijo obvestijo, kako bodo to storile. In glede na to, da je Evropska komisija izterjavo zahtevala 19. septembra se je ta rok iztekel danes.

Glede odločbe razpravljal tudi Elan

Že v petek je aktualne razmere, povezane z ukrepanjem glede odločbe Evropske komisije obravnaval tudi nadzorni svet Elana. Nadzorniki so sklenili, da bodo z odločitvijo o pritožbi počakali sestanka z ministrstvom za finance Janezom Šušteršičem. Elan sicer lahko tudi sam vloži tožbo na evropsko sodišče.

Janša: "Slovenija se bo pritožila"

Predsednik vlade Janez Janša je danes v državnem zboru glede odločbe Evropske komisije povedal, da se bo vlada verjetno pritožila. "Minister za finance nas je na kolegiju pred kakšno uro obvestil, da se bo Slovenija pritožila."

Kasneje pa je minister za finance Janez Šušteršič dejal, da se mora do odločitve finančnega ministrstva najprej seznaniti vlada, informacija o tem, kakšna je odločitev, še ni znana.

Janša je poudaril še, da opozorilo Evropske komisije glede nedovoljene državne pomoči Elanu, ni zadnje. So napovedi, da so bile z vidika presoje evropskih institucij sporne tudi nekatere druge državne pomoči, podeljene v prejšnjem mandatu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.