Aljažev stolp prišel v dolino

Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav
Najvišji vrh Slovenije ostaja brez svojega zaščitnega znaka, Aljaževega stolpa.
Oglej si celoten članek

S pomočjo helikopterja Slovenske vojske so v dolino prenesli Aljažev stolp. Stolp bodo namreč obnovili. Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra pravijo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), kjer bodo poskrbeli za njegovo obnovo. 

Stolp je na vrhu Triglava vse od leta 1895. "Stolp je 123 let kljuboval zahtevnim vremenskim razmeram in preživel težke zgodovinske preizkušnje; ne nazadnje pa je tudi neprimerno vedenje vse številčnejših obiskovalcev botrovalo nujnosti prenovitvenih posegov. Te je po današnjih konservatorskih standardih mogoče izvesti le v ustreznih delavnicah," pojasnjujejo na ZVKDS.

Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav

Projekt prenove so pripravili skupaj s sodelavci iz Narodnega muzeja Slovenije. V projetku aktivno sodelujeta tudi Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska. 

Jakob Aljaž se je leta 1895 odločil postaviti valjast kovinski stolp s stožčasto streho, ki ga zaključuje zastavica, na najvišji vrh Slovenije. Od takrat do danes se je podoba stolpa spreminjala. Ob postavitvi je to bil izredno racionalen, surov, zgolj pocinkan kovinski stolp. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje je bil bel valj s črno kapo, v času t. i. malarske vojne je bil odet v barve slovenske in italijanske trobojnice. Po drugi svetovni vojni je stolp dobil rdečo preobleko z zvezdo na vrhu, v zadnjem obdobju pa ga krasi siva podoba. 

Foto: Arhiv ZVKDS Aljažev stolp Triglav

Konservatorski načrt za njegovo ohranitev je restavratorski center ZVKDS izdelal pred tremi leti. Lani je vlada za upravljavca zemljišča in Aljaževega stolpa določila ZVKDS, ki bo v tem mesecu izvedel vse potrebne vzdrževalne-restavratorske posege. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:48 7. September 2018.

    Kot znak tolerance do tujcev, predlagam, da na vrh kupole dodajo polmesec, da ne bo izpadlo, da smo Slovenci klerofašisti, …

  • 14:20 7. September 2018.

    Bi blo lepo če bi ga obnovili tako, da bi ostal pocinkan - bleščeč objekt na vrhu Triglava - všečno.

  • 13:40 7. September 2018.

    A res?, kar prišel je v dolino?...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.