Slovenija
2075 ogledov

Aljažev stolp prišel v dolino

Aljažev stolp
1/5
Arhiv ZVKDS
Najvišji vrh Slovenije ostaja brez svojega zaščitnega znaka, Aljaževega stolpa.

S pomočjo helikopterja Slovenske vojske so v dolino prenesli Aljažev stolp. Stolp bodo namreč obnovili. Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra pravijo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), kjer bodo poskrbeli za njegovo obnovo. 

Stolp je na vrhu Triglava vse od leta 1895. "Stolp je 123 let kljuboval zahtevnim vremenskim razmeram in preživel težke zgodovinske preizkušnje; ne nazadnje pa je tudi neprimerno vedenje vse številčnejših obiskovalcev botrovalo nujnosti prenovitvenih posegov. Te je po današnjih konservatorskih standardih mogoče izvesti le v ustreznih delavnicah," pojasnjujejo na ZVKDS.

Aljažev stolp Triglav | Avtor: Arhiv ZVKDS Arhiv ZVKDS

Projekt prenove so pripravili skupaj s sodelavci iz Narodnega muzeja Slovenije. V projetku aktivno sodelujeta tudi Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska. 

Jakob Aljaž se je leta 1895 odločil postaviti valjast kovinski stolp s stožčasto streho, ki ga zaključuje zastavica, na najvišji vrh Slovenije. Od takrat do danes se je podoba stolpa spreminjala. Ob postavitvi je to bil izredno racionalen, surov, zgolj pocinkan kovinski stolp. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje je bil bel valj s črno kapo, v času t. i. malarske vojne je bil odet v barve slovenske in italijanske trobojnice. Po drugi svetovni vojni je stolp dobil rdečo preobleko z zvezdo na vrhu, v zadnjem obdobju pa ga krasi siva podoba. 

Aljažev stolp Triglav | Avtor: Arhiv ZVKDS Arhiv ZVKDS

Konservatorski načrt za njegovo ohranitev je restavratorski center ZVKDS izdelal pred tremi leti. Lani je vlada za upravljavca zemljišča in Aljaževega stolpa določila ZVKDS, ki bo v tem mesecu izvedel vse potrebne vzdrževalne-restavratorske posege. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • boogin1 15:48 07.september 2018.

    Kot znak tolerance do tujcev, predlagam, da na vrh kupole dodajo polmesec, da ne bo izpadlo, da smo Slovenci klerofašisti, kot je novinar Matej Šurc v oddaji LABIRINTI SVETA označil desne stranke.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:20 07.september 2018.

    Bi blo lepo če bi ga obnovili tako, da bi ostal pocinkan - bleščeč objekt na vrhu Triglava - všečno.

  • iravadi 13:40 07.september 2018.

    A res?, kar prišel je v dolino?...