Alkohol na športnih prireditvah: Poslanci povozili stroko in svojo ministrico

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zdravstveni parlamentarni odbor je potrdil predlog koalicijskih poslancev, da bi na športnih prireditvah ponovno omogočili točenje piva in vina.
Oglej si celoten članek

Sedemindvajset poslancev SMC in trije poslanci Desusa si želi po skrajšanem postopku še pred poletjem omogočiti uživanje in prodajo piva in vina tudi na športnih prireditvah. In njihov predlog zakona je na parlamentarnem odboru danes prestal prvo oviro, čeprav njihovemu predlogu ostro nasprotuje tudi njihova zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Poslanci bi tako dovolili točenje alkohola do 15 volumenskih odstotkov, na primer piva in vina, eno uro pred športnimi prireditvami in med njimi. Z omenjenim predlogom pa računajo na večjo popularizacijo športa, ki bi po zgledu s tujine dosegla tudi povečanje prihodkov klubskih blagajn.

Möderndorfer z novo stranko do podpore

Prvopodpisani pod zakonom Jani Möderndorfer je podoben zakon predlagal že leta 2015 - še pred vstop v največjo koalicijsko stranko -, a ga je vlada gladko zavrnila. A po prestopu v koalicijo si je Möderndorfer z novim predlogom že zagotovil večji del glasov prav pri svojih strankarskih kolegih - zavrnilo ga je le osem poslancev SMC. Ob morebitni dodatni podpori koalicijskih poslancev Desusa ali SD pa se lahko zgodi, da bodo poslanci celo povozili stališče svoje zdravstvene ministrice.

Stroka: Alkohol in šport ne spadata skupaj

Möderndorfer je danes zastopal stališče, da trenutni zakon ni učinkovit in da bi novela poleg delne sprostitve prinesla dodatni nadzor in licence, ki bi stanje uredili temeljiteje. Poleg ministrstva za zdravje pa je poslance k zavrnitvi zakona pozval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravstvo (NIJZ), nevldniki in tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.

"Omejevanje dostopnosti alkohola je eden izmed dokazano najbolj učinkovitih ukrepov alkoholne politike. Mednje spada tudi prepoved prodaje in ponudbe alkohola na športnih prireditvah. Športne prireditve so mesta, kjer je zaradi pitja alkoholnih pijač večje tveganje nesreč in nasilja ter hujših kršitev javnega reda in miru," so med drugim opozorili na NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 14:17 11. Maj 2017.

    ponovno diši po prohibiciji, vsaj malo je zadišalo ... to so se šli v ameriki, v 20tih letih prejšnjega stoletja, …

  • 13:37 11. Maj 2017.

    jasno da so tako odločili,saj so ti ki so za vsi več ali manj pijančki in povrhu še fajn bodo …

  • 09:30 11. Maj 2017.

    ....predlogu ostro nasprotuje tudi njihova zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc......... in tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.HA;HA;HA .....dokaz več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.