Slovenija
117 ogledov

Alkohol na športnih prireditvah: Poslanci povozili stroko in svojo ministrico

Pivo Profimedias
Zdravstveni parlamentarni odbor je potrdil predlog koalicijskih poslancev, da bi na športnih prireditvah ponovno omogočili točenje piva in vina.

Sedemindvajset poslancev SMC in trije poslanci Desusa si želi po skrajšanem postopku še pred poletjem omogočiti uživanje in prodajo piva in vina tudi na športnih prireditvah. In njihov predlog zakona je na parlamentarnem odboru danes prestal prvo oviro, čeprav njihovemu predlogu ostro nasprotuje tudi njihova zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Poslanci bi tako dovolili točenje alkohola do 15 volumenskih odstotkov, na primer piva in vina, eno uro pred športnimi prireditvami in med njimi. Z omenjenim predlogom pa računajo na večjo popularizacijo športa, ki bi po zgledu s tujine dosegla tudi povečanje prihodkov klubskih blagajn.

Möderndorfer z novo stranko do podpore

Prvopodpisani pod zakonom Jani Möderndorfer je podoben zakon predlagal že leta 2015 - še pred vstop v največjo koalicijsko stranko -, a ga je vlada gladko zavrnila. A po prestopu v koalicijo si je Möderndorfer z novim predlogom že zagotovil večji del glasov prav pri svojih strankarskih kolegih - zavrnilo ga je le osem poslancev SMC. Ob morebitni dodatni podpori koalicijskih poslancev Desusa ali SD pa se lahko zgodi, da bodo poslanci celo povozili stališče svoje zdravstvene ministrice.

Stroka: Alkohol in šport ne spadata skupaj

Möderndorfer je danes zastopal stališče, da trenutni zakon ni učinkovit in da bi novela poleg delne sprostitve prinesla dodatni nadzor in licence, ki bi stanje uredili temeljiteje. Poleg ministrstva za zdravje pa je poslance k zavrnitvi zakona pozval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravstvo (NIJZ), nevldniki in tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.

"Omejevanje dostopnosti alkohola je eden izmed dokazano najbolj učinkovitih ukrepov alkoholne politike. Mednje spada tudi prepoved prodaje in ponudbe alkohola na športnih prireditvah. Športne prireditve so mesta, kjer je zaradi pitja alkoholnih pijač večje tveganje nesreč in nasilja ter hujših kršitev javnega reda in miru," so med drugim opozorili na NIJZ.

Komentarjev 6
 • praufo 14:17 11.maj 2017.

  ponovno diši po prohibiciji, vsaj malo je zadišalo ... to so se šli v ameriki, v 20tih letih prejšnjega stoletja, zdej ne vem, al so se ga res tolk nacejal, al so bli tko depresivni, da je bil potreben tak ...prikaži več ukrep, ne vem, samo izkazalo se pa je, da so nekateri v tistem času na račun prohibicije svinjsko obogateli in evo spet državi ni ustrezalo ... mladini do polnoletnosti absolutna prepoved, to je jasno, potem pa itaq VSAK ODGOVARJA ZA SVOJA DEJANJA, se pa strinjam, da športne prireditve niso mesto kjer se začenja reševat ta problematika, ne vem zakaj ne prepovejo alkohol na gasilskih veselicah (je to sploh možno?) in če drugi služijo, zakaj še športni klubi ne bi

 • wester62 13:37 11.maj 2017.

  jasno da so tako odločili,saj so ti ki so za vsi več ali manj pijančki in povrhu še fajn bodo s tem zaslužili.kar precej od tega denarja bo šlo v privat žepe in zato so bili za.če pogledamo kdo vse ...prikaži več sodeluje v športu ,je lahko takoj jasno zakaj je to bilo sprejeto.

 • Avatar Leon
  Leon 09:30 11.maj 2017.

  ....predlogu ostro nasprotuje tudi njihova zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc......... in tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik.HA;HA;HA .....dokaz več ,kaj si poslanci mislijo o avtoritetah slovenskega zdravstva .