Slovenija
34 ogledov

Poslanci SMC in njihova ministrica neusklajeni glede točenja alkohola na športnih prireditvah

pivo klobuk Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana Saša Despot
Del poslancev koalicije je v tem mesecu predlagal novelo, ki bi na športnih prireditvah ponovno omogočila točenje piva in vina, a prvi odziv ministrice, ki prihaja iz njihovih vrst, kaže, da sprejetje zakona ni povsem gotovo.

Sedemindvajset poslancev SMC in trije poslanci Desusa si želi po skrajšanem postopku še pred poletjem omogočiti uživanje in prodajo piva in vina tudi na športnih prireditvah. A predlogu poslanca SMC Janija Möderndorferja, ki predseduje tudi Košarkarskemu klubu Olimpija Ljubljana, bo zelo verjetno najostreje nasprotovala prav njihova ministrica.

V odzivu za Žurnal24 so na zdravstvenem ministrstvu, ki ga vodi Milojka Kolar, pojasnili, da povečevanje dostopnosti do alkohola, kot ga predlaga novela, pomeni korak nazaj pri urejanju te problematike. "Zelo problematično je povezovanje športa, ki predstavlja zdrav način življenja, in alkohola. S tem bi mladim sporočali, da je pitje alkohola s športom neločljivo povezano in splošno sprejemljivo," so jasno navedli na ministrstvu za zdravje, ki jih tudi dodatne "varovalke" v podobi ostrejšega nadzora in pristojbine namenjene financiranju aktivnostim za zmanjševanje porabe alkohola, v novem predlogu zakona niso prepričale.

Bodo poslanci povozili svojo ministrico?

Möderndorfer je leta 2015 - še pred vstop v največjo koalicijsko stranko - predlagal podoben zakon, a ga je vlada gladko zavrnila. A po prestopu v koalicijo si je Möderndorfer že zagotovil večji del glasov prav pri svojih strankarskih kolegih - zavrnilo ga je le osem poslancev SMC. Ob morebitni dodatni podpori koalicijskih poslancev Desusa ali SD pa se lahko zgodi, da bodo poslanci celo povozili stališče svoje zdravstvene ministrice.

S prodajo alkohola se ustvarja finančna škoda državi 

Ta zagovarja stališče, da tudi povečanje prihodkov klubskih blagajn ne odtehta stroškov, ki jih alkohol sicer povzroči prebivalstvu. Škodljiva raba alkohola namreč predstavlja vzročno komponento (edino ali dodatno) za več kot 200 prepoznanih bolezenskih stanj in poškodb.

Slovenci pa s porabo od 10 do 13 litrov čistega alkohola na prebivalca na leto že sedaj močno presegamo mejo pet litrov, pri kateri po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije finančna škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, preseže koristi, ki jih ima od prodaje alkohola.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:36 29.marec 2017.

    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljamo, da se je v letu 2015 registrirana poraba alkohola v primerjavi z letom poprej znova zvišala in je znašala 11,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let.<br ...prikaži več />Zakaj NIJZ nikjer ne objavi stanja glede porabe metadona in posledic pretirane uporabe le tega ? Kdor ima čas naj gre zjutraj pred ambulante kjer opravljajo metadonsko terapijo in bo zgrožen ugotovil KDO vse tja prihaja ?

  • Janez_53 09:22 29.marec 2017.

    Ne morem si kaj, da ne bi pomislil, kako je alkoholni lobi stinsnil Möderndorferja! Na koncu bodo morda celo uspeli ponovno spraviti alkohol na stadione! In ne morem si kaj, da ne bi pomislil, da bo poslancem, ki bodo za, ...prikaži več nekaj padlo v žep! Veliko evropskih držav je prepovedalo točenje alkohola na športnih prireditvah, naši skorumpiranci pa razmišljajo o ponovni dovolitvi!!! IN TO SO PREDSTAVNIKI LJUDSTVA, KI BI NAJ DELALI V DOBROBIT DRŽAVE??? FUJ!!!