Slovenija
84 ogledov

Alkohol ponovno na športnih prireditvah?

Arena Stožice Saša Despot
Del poslancev SMC in Desus predlaga, da bi na prireditvah omogočili uživanje in prodajo piva in vina.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki predseduje tudi Košarkarskemu klubu Olimpija Ljubljana, je na Twitterju sporočil, da 30 poslancev SMC in Desus predlaga sprejem novele, ki bi ponovno omogočila točenje alkoholnih pijač tudi na športnih prireditvah.

Poslanci bi tako dovolili točenje alkohola do 15 volumenskih odstotkov, na primer piva in vina, eno uro pred športnimi prireditvami in med njimi. Z omenjenim predlogom pa računajo na večjo popularizacijo športa, ki bi po zgledu s tujine dosegla tudi povečanje prihodkov klubskih blagajn.

Več slovenskih klubov se v zadnjih letih namreč sooča s hudimi finančnimi težavami, na primer FC Koper je trenutno v prisilni poravnavi. Visok finančni dolg ima tudi KK Olimpija Ljubljana.

"Mladi zaradi te prepovedi ne pijejo nič manj, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi prepovedi v teh kriznih časih spopadajo s pomanjkanjem finančnih sredstev," so v obrazložitvi zakona uvodoma zapisali predlagatelji, ki bi na ta način končali skoraj dve desetletji dolgo prepoved točenja alkohola na športnih prizoriščih.

Vlada Mira Cerarja povozila podoben predlog pred dvema letoma

A omenjeni predlog ni prvi takšen. Prav poslanec Jani Möderndorfer je - sicer še pred njegovim vstopom v največjo koalicijsko stranko - omenjeno prepoved skušal ukiniti, a jo je takrat vlada Mira Cerarja takoj zavrnila. Takratni predlog bi po mnenju vlade prispeval k povečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola med Slovenci ter vodil k povečanju zdravstvenih, družbenih in ekonomskih posledic, kar ne odtehta morebitnih koristi povečanja financiranja športnih organizacij. Vlada je takrat tudi zapisala, da je tak način pridobivanja sredstev za spodbujanje športa nedopusten.

Za razliko od prvega predloga iz leta 2015 pa v novem Möderndorfer predlaga, da bi morali organizatorji za točenje alkohola pridobiti dovoljenje, za katero bi ministrstvu za zdravje odšteli pristojbino. To pa bi ministrstvo namenilo financiranju aktivnostim za preprečevanje ali zmanjševanje porabe alkohola.

Ali je s tem predlogom pozicijo ministrstva za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar, premaknil, še ni jasno - njihova pojasnila še pričakujemo. A po prestopu v koalicijo si je Möderndorfer že zagotovil del glasov za podporo zakona pri poslancih SMC in Desusa, kot nam je pojasnil, pa naj bi se s poslanci tretje koalicijske stranke, SD, o podpori pogovarjali ob sami razpravi zakona.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Harrison 08:29 19.marec 2017.

    Končno bom spet hodil na športne prireditve! Lep pozdrav od tresavčka.

  • LukaMB 12:42 16.marec 2017.

    Nekoč*

  • LukaMB 12:40 16.marec 2017.

    Gostinci ne bi služili tako in tako, ker komaj zberemo za karte kakšnega dogodka ne pa še za kakšen vin zraven. Naša vlada ne razume, da mi nimamo niti za karte, kaj šele to da ne dehidriramo ko gledamo tekme. ...prikaži več Neko je to bilo stalnica in se prav spomnem da smo celo čevpčiče in pleskavice jedli vmes, sedaj pa to lahko samo gledamo in delamo kroge okoli.