Ambrus: Oseba umrla v zbiralniku vode, domačih gasilcev niso aktivirali

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Prejšnji četrtek je v Ambrusu ženska umrla v zbiralniku vode, najbližjega lokalnega gasilskega društva pa niso poslali na pomoč. Bi lahko preživela, če bi na kraj nesreče poslali lokalne gasilce?
Oglej si celoten članek

Po klicu na pomoč je center za obveščanje na kraj nesreče poslal gasilce PGD Stična s povsem drugega konca občine. Za prihod na kraj nesreče pa so menda potrebovali 25 minut (samo vožnje iz Stične do Ambrusa je dvajset minut), nato pa so prišli še poklicni gasilci iz Ljubljane, ki so imeli do Ambrusa 45 minut vožnje. 

Domači gasilci nekaj sto metrov stran

Nekaj sto metrov od kraja nesreče je lokalni gasilski dom, a gasilci domačega gasilskega društva, ki bi lahko bili na kraju nezgode v nekaj minutah, o nesreči sploh niso bili obveščeni, za oživljanje pa imajo na voljo tudi defibrilator (AED), so nas obvestili lokalni prebivalci. Jezni so, ker domači gasilci, ki jih podpirajo s prostovoljnimi prispevki in računajo na njihovo pomoč, niso prišli na pomoč. 

Vse mora biti tako, kot predpiše občina

Regijski center za obveščanje je bil 6. oktobra ob 17.14 obveščen, da je v Ambrusu oseba padla v vodnjak in da ne kaže znakov življenja. "V skladu z operativnim gasilskim načrtom javne gasilske službe na območju občine Ivančna Gorica, ki določa, koga se aktivira (sprejel ga je župan občine 19. 9. 2011, izdelala pa Gasilska zveza Ivančna Gorica), je operater regijskega centra za obveščanje aktiviral pristojno gasilsko enoto širšega pomena, Gasilsko brigado Ljubljana in osrednjo gasilsko enoto PGD Stična, ker  je šlo za tehnično in drugo pomoč," so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje. 

Foto: Uprava za zaščito in reševanje Operativni načrt aktiviranja gasilskih enot občine Ivančna Gorica

Gasilci PGD Stična so po uradnih podatkih za prihod na kraj potrebovali 26 minut, poklicni gasilci iz Ljubljane pa 45 minut. Iz zbiralnika so izčrpali vodo in z vrvno tehniko preminulo osebo potegnili na površje.

Enako bi bilo, če bi se še utapljala

Šokantno pa je dejstvo, da lokalnih gasilcev ne bi aktivirali niti, če bi se oseba utapljala in kazala znake življenja. "Pri tem dogodku je operater glede na opis stanja ocenil, da gre za intervencijo, ki jo v klasifikaciji SPIN-a vodimo kot tehnično pomoč, ker je bilo potrebno tudi črpanje vode in reševanje osebe z vrvno tehniko. Podatek o stanju poškodovane osebe ne vpliva na odločitev operaterja, katere gasilske enote bo aktiviral. Za vse vrste intervencij je z načrtom predpisano, katere enote aktivira in v kakšnem vrstnem redu, seveda glede na vrsto nesreče," so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje. 

"Regijski center za obveščanje Ljubljana ne more samoiniciativno aktivirati lokalnega gasilskega društva," so pojasnili, ampak se mora držati operativnega gasilskega načrta javne gasilske službe na območju občine Ivančna Gorica. Ta v primeru tehnične nesreče, to je nesreče, ko je potrebno tehnično reševanje, aktivira le PGD Stična in Gasilsko brigado Ljubljana, lokalne enote pa ne. 

Poveljnik enega izmed prostovoljnih gasilskih društev nam je povedal, da v njihovi občini v primerih tehničnega reševanja vedno aktivirajo tudi lokalno gasilsko enoto, ki lahko, če nič drugega, zavaruje kraj nesreče, da se lahko usposobljena enota takoj po prihodu loti dela. 

Občinska zveza zadeve še ne komentira

Prošnjo za pojasnila, ali je načrt, ki dopušča, da oseba umre v vodnjaku, medtem ko domači gasilci niso aktivirani, primeren, smo se obrnili na občino Ivančna Gorica in na Gasilsko zvezo Ivančna Gorica. Na občini so nam dejali, da so za pojasnila zaprosili Gasilsko zvezo Ivančna Gorica. "Na vsa vaša zgoraj zastavljena vprašanja boste dobili odgovore od pooblaščene osebe, ko bodo znane vse okoliščine nesreče," je vse, kar so nam doslej lahko povedali na Gasilski zvezi Ivančna Gorica. Vprašanja smo jim poslali 7. oktobra ob treh popoldan, od nesreče pa je včeraj minil teden dni. 

So nam pa več informacij o načrtu posredovali z uprave za zaščito in reševanje. V načrtu so predvideni naslednji dogodki: požari v naravnem okolju, manjši požari (dimniški, smetnjaki ...), stanovanjski požari in požari manjših objektov, večji požari (gospodarska poslopja, stanovanjske hiše, industrijski objekti), požari na prometnih sredstvih, požari na vozilih v prometu (AC in hitre ceste), tehnične nesreče, nesreče z nevarno snovjo, naravne nesreče in intervencije državnega pomena, kamor sodi na primer  požar ali drug dogodek izven občine. 

Foto: PGD Dolnji Logatec Prometna nesreča pri Lomu Za vse te nesreče lokalni gasilci niso predvideni

Glede na opis dogodka ob prijavi operater v centru za obveščanje aktivira predvideno enoto. "V primeru požara v naravnem okolju, manjšega požara, stanovanjskega požara in  večjega požara,  operater aktivira preko tihega alarmiranja (pozivnikov) teritorialno enoto (v tem primeru PGD Ambrus), vodilno enoto sektorja (PGD Zagradec). Če gre za velik, oziroma zahtevni požar, aktivira še osrednjo Gasilsko enoto Stična, v nekaterih primerih pa Gasilsko brigado Ljubljana (požar na vozilih v prometu na AC in hitri cesti). Teritorialne enote v občini ne sodelujejo v intervencijah pri prometnih nesrečah, pri nesrečah z nevarnimi snovmi in pri tehničnih nesrečah," so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje. Dodajajo, da je "aktiviranje posameznih enot vnaprej opredeljeno zato, ker so gasilske enote različnih kategorij in so različno opremljene in različno usposobljene"

Zagradec, kjer ima sedež vodilna enota sektorja, je od Ambrusa oddaljen dobrih pet kilometrov ali sedem minut vožnje, a tudi PDG Zagradec v načrtu ni predvideno za tehnično reševanje. 

Gasilska zveza Slovenije ne pregleduje teh načrtov

Na Gasilski zvezi Slovenije pravijo, da je načrt aktiviranja gasilskih enot "v pristojnosti lokalnih skupnosti, zveza pa ni pristojna za pregledovanje in nadzor izvajanja alarmnih načrtov".

Pri požaru je meja osem minut

Zanimivo pa je pri požaru postavljena meja osmih minut. Če je kraj požara ali druga nesreča oddaljena manj kot osem minut vožnje z gasilskim vozilom, se aktivira samo poklicna enota, če pa bi imeli poklicni gasilci več kot osem minut vožnje do požara, pa se po Pravilih gasilske službe aktivira lokalna gasilska enota, po potrebi pa še osrednja gasilska enota v občini. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 15:45 5. November 2016.

    Napaka, ne državo, v tem primeru občino in odgovorno osebo na občini, to pa je župan.

  • 15:44 5. November 2016.

    Pa da vas ni sram pljuvat po gasilcih. Ko vam rešujejo vaše premoženje so dobri, prvič ko je kje veselica …

  • 16:04 17. Oktober 2016.

    Ti si bolan!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.