Ambulant je premalo

Foto: Žurnal24 Za razvoj normalnega imunskega sistema pri otroku je pomembna izpostavljenost ok
Otroške alergije. Alergičnih 20 odstotkov otrok, čakalna doba za pregled na pediatriji več kot 6 mesecev.
Oglej si celoten članek

Zdravljenje. "Zaradi vse več prevalence alergijskih bolezni ter naglega napredka na področju diagnostike in zdravljenja bomo morali v Sloveniji prilagoditi mrežo obravnave otrok z alergijami," pravi Tadej Avčin, predstojnik oddelka za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na pediatrični kliniki v Ljubljani. Alergijske bolezni se pojavljajo že pri 20 odstotkih otrok.

Problem izobraževanja
Čakalna doba za prvi pregled na ljubljanski pediatrični kliniki, kjer na leto opravijo več kot štiri tisoč alergoloških pregledov, je za večje otroke 190 dni, za dojenčke pa tri mesece. V Sloveniji deluje 17 pediatričnih alergoloških ambulant, le šest pa jih je odprtih pet dni v tednu. "Zaradi naraščajočega števila napotitev na prve preglede bo treba v prihodnje odpreti dodatne alergološke ambulante," poudarja Avčin. Formalnega podiplomskega izobraževanja za pridobitev znanja in veščin s področja pediatrične alergologije pri nas še ni; zdaj potekata dodatno izobraževanje zdravnikov pediatrov in hkrati organizacija mreže pediatričnih alergoloških centrov v vsaki izmed regionalnih bolnišnic.

Premalo umazani
Primerjalne raziskave v zadnjih letih so pokazale, da porast v prevalenci alergijskih bolezni ni samo posledica boljše prepoznave, temveč gre za dejansko povečanje števila otrok z alergijami. Glavni vzroki so tako imenovani zahodni stil življenja z večjo splošno higieno, ko otroci niso izpostavljeni mikroorganizmom, ter notranja in zunanja onesnaženost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.