Slovenija
9 ogledov

Ambulant je premalo

Za razvoj normalnega imunskega sistema pri otroku je pomembna izpostavljenost ok Žurnal24 main
Otroške alergije. Alergičnih 20 odstotkov otrok, čakalna doba za pregled na pediatriji več kot 6 mesecev.

Zdravljenje. "Zaradi vse več prevalence alergijskih bolezni ter naglega napredka na področju diagnostike in zdravljenja bomo morali v Sloveniji prilagoditi mrežo obravnave otrok z alergijami," pravi Tadej Avčin, predstojnik oddelka za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na pediatrični kliniki v Ljubljani. Alergijske bolezni se pojavljajo že pri 20 odstotkih otrok.

Problem izobraževanja
Čakalna doba za prvi pregled na ljubljanski pediatrični kliniki, kjer na leto opravijo več kot štiri tisoč alergoloških pregledov, je za večje otroke 190 dni, za dojenčke pa tri mesece. V Sloveniji deluje 17 pediatričnih alergoloških ambulant, le šest pa jih je odprtih pet dni v tednu. "Zaradi naraščajočega števila napotitev na prve preglede bo treba v prihodnje odpreti dodatne alergološke ambulante," poudarja Avčin. Formalnega podiplomskega izobraževanja za pridobitev znanja in veščin s področja pediatrične alergologije pri nas še ni; zdaj potekata dodatno izobraževanje zdravnikov pediatrov in hkrati organizacija mreže pediatričnih alergoloških centrov v vsaki izmed regionalnih bolnišnic.

Premalo umazani
Primerjalne raziskave v zadnjih letih so pokazale, da porast v prevalenci alergijskih bolezni ni samo posledica boljše prepoznave, temveč gre za dejansko povečanje števila otrok z alergijami. Glavni vzroki so tako imenovani zahodni stil življenja z večjo splošno higieno, ko otroci niso izpostavljeni mikroorganizmom, ter notranja in zunanja onesnaženost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.