Amerika: 26.000 primerov raka letno je posledica okužbe s HPV

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Približno 26 tisoč Američanov, ki vsako leto zbolijo za rakom, je posledica okužbe s HPV, kažejo najnovejša poročila. Skoraj 70 odstotkov obolelih je žensk, ostali so moški, še poročajo raziskovalci centra za nadzor in preprečevanje bolezni.
Oglej si celoten članek

Najpogostejši izmed vseh rakov, ki so posledica okužbe s HPV, je bil po podatkih centra rak na materničnem vratu (RMV), na leto zaradi okužb s HPV za njim zboli okoli 11.500 Američank. Zabeležili so 7.400 primerov obolelih za rakom na grlu, 4.500 za rakom zadnjika, 1.600 za rakom na spolovilih, 500 pa je bilo obolelih za rakom penisa.

Večina okužb z virusom HPV sicer zbledi v letu ali dveh, a tiste, ki ne, lahko napredujejo in se razvijejo v raka, so še zapisali v poročilu. Prenos virusa se zmanjša z uporabo kondoma in s seksualno zvestobo, raka materničnega vrata pa preprečujemo tudi s cepivom, še poroča Live Science.

Kaj pa Slovenija?

Po podatkih registra raka za Slovenijo je RMV osmi najpogostejši rak pri ženskah vseh starosti v Sloveniji. Med 34. in 49. letom je drugi najpogostejši rak. Vsako leto pri nas odkrijemo več kot tisoč žensk, ki imajo hude predrakave spremembe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.