Slovenija
34 ogledov

Amerika: 26.000 primerov raka letno je posledica okužbe s HPV

Avstrijka, ki je lani umrla nekaj tednov po cepljenju, ni umrla zaradi učinka ce Žurnal24 main
Približno 26 tisoč Američanov, ki vsako leto zbolijo za rakom, je posledica okužbe s HPV, kažejo najnovejša poročila. Skoraj 70 odstotkov obolelih je žensk, ostali so moški, še poročajo raziskovalci centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Najpogostejši izmed vseh rakov, ki so posledica okužbe s HPV, je bil po podatkih centra rak na materničnem vratu (RMV), na leto zaradi okužb s HPV za njim zboli okoli 11.500 Američank. Zabeležili so 7.400 primerov obolelih za rakom na grlu, 4.500 za rakom zadnjika, 1.600 za rakom na spolovilih, 500 pa je bilo obolelih za rakom penisa.

Večina okužb z virusom HPV sicer zbledi v letu ali dveh, a tiste, ki ne, lahko napredujejo in se razvijejo v raka, so še zapisali v poročilu. Prenos virusa se zmanjša z uporabo kondoma in s seksualno zvestobo, raka materničnega vrata pa preprečujemo tudi s cepivom, še poroča Live Science.

Kaj pa Slovenija?

Po podatkih registra raka za Slovenijo je RMV osmi najpogostejši rak pri ženskah vseh starosti v Sloveniji. Med 34. in 49. letom je drugi najpogostejši rak. Vsako leto pri nas odkrijemo več kot tisoč žensk, ki imajo hude predrakave spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.