Analiza: Takšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli višjo precepljenost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če bi imeli višjo precepljenost, bi bilo žrtev precej manj.
Oglej si celoten članek

Janez Žibert, profesor z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki je v preteklosti že objavljal prognoze širjenja epidemije v Sloveniji, sedaj pripravlja obsežnejšo analizo o vplivu cepljenja na potek epidemije v Sloveniji.

Analiza še ni zaključena, a je na socialnih omrežjih že delil nekatere zgovorne ugotovitve. Če bi imeli v času od 1. junija do 1. novembra letos 1.3-krat večji obseg precepljenosti, bi imeli namesto 311 smrtnih žrtev "le" 45. 

Na spodnjem grafu modra barva predstavlja trenutno stanje glede cepljenja, rdeča stanje, če se ne bi nihče cepil, oranžna 0,7-krat manjši obseh cepljenja in zelena 1,3-krat večji obseg cepljenja. 

Prikazano je stanje v prvi polovici leta, od 1. januarja do 1. junija, ter stanje od 1. junija do 1. novembra, ko je bila v Sloveniji že prevladujoča delta različica virusa, ki je mnogo bolj kužna. 

V Sloveniji je po podatkih NIJZ do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 57 odstotkov prebivalcev in prebivalk, z vsemi odmerki, torej polno cepljenih pa jih je 53 odstotkov.

Če upoštevamo zgolj odraslo populacijo nad 18 let, saj do 12 leta starosti za zdaj cepljenje še ni možno, je prvi odmerek prejelo 67 odstotkov odraslih, medtem ko je polna precepljenost med odraslo populacijo 63 odstotna.  

V preteklem tednu se je poraba odmerkov cepiva v primerjavi s tedni pred tem precej povišala, a je to žal bolj posledica uporabe tretjega odmerka kot novih cepljenj. Strokovna skupina NIJZ je namreč izdala nova priporočila za cepljenje, po katerih med drugi priporoča uporabo tretjega odmerka mRNA cepiva po najmanj dveh mesecih cepljenja z vektorskimi cepivi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 11:06 8. November 2021.

    ČE,Če... Če bi uporabili Ivermectin, bi bilo tako, kot v Peruju, kjer so ga. 14x manj mrtvih, učinek viden že …

  • 10:30 8. November 2021.

    Zanimive so analize FB strokovnjakov, ki kažejo ravno obratno. Ti se z glavo zaletavajo v steno in na podlagi videnih …

  • 10:23 8. November 2021.

    Več je cepljenih, več je okuženih! Torej odgovor na naslovno vprašanje: kakšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.