Slovenija
2197 ogledov

Analiza: Takšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli višjo precepljenost

Covid-19 maske PCT Profimedia
Če bi imeli višjo precepljenost, bi bilo žrtev precej manj.

Janez Žibert, profesor z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki je v preteklosti že objavljal prognoze širjenja epidemije v Sloveniji, sedaj pripravlja obsežnejšo analizo o vplivu cepljenja na potek epidemije v Sloveniji.

Analiza še ni zaključena, a je na socialnih omrežjih že delil nekatere zgovorne ugotovitve. Če bi imeli v času od 1. junija do 1. novembra letos 1.3-krat večji obseg precepljenosti, bi imeli namesto 311 smrtnih žrtev "le" 45. 

Na spodnjem grafu modra barva predstavlja trenutno stanje glede cepljenja, rdeča stanje, če se ne bi nihče cepil, oranžna 0,7-krat manjši obseh cepljenja in zelena 1,3-krat večji obseg cepljenja. 

Prikazano je stanje v prvi polovici leta, od 1. januarja do 1. junija, ter stanje od 1. junija do 1. novembra, ko je bila v Sloveniji že prevladujoča delta različica virusa, ki je mnogo bolj kužna. 

V Sloveniji je po podatkih NIJZ do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 57 odstotkov prebivalcev in prebivalk, z vsemi odmerki, torej polno cepljenih pa jih je 53 odstotkov.

Če upoštevamo zgolj odraslo populacijo nad 18 let, saj do 12 leta starosti za zdaj cepljenje še ni možno, je prvi odmerek prejelo 67 odstotkov odraslih, medtem ko je polna precepljenost med odraslo populacijo 63 odstotna.  

 | Avtor:

V preteklem tednu se je poraba odmerkov cepiva v primerjavi s tedni pred tem precej povišala, a je to žal bolj posledica uporabe tretjega odmerka kot novih cepljenj. Strokovna skupina NIJZ je namreč izdala nova priporočila za cepljenje, po katerih med drugi priporoča uporabo tretjega odmerka mRNA cepiva po najmanj dveh mesecih cepljenja z vektorskimi cepivi.

 | Avtor:

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • bobubob 11:06 08.november 2021.

    ČE,Če... Če bi uporabili Ivermectin, bi bilo tako, kot v Peruju, kjer so ga. 14x manj mrtvih, učinek viden že po enem tednu. Do nove vlade, ki je projekt po slabem letu ukinila. Nato 13x več mrtvih. Tako spodnja študija. ...prikaži več Pa ne samo ta. Pa ne le v Peruju. https://osf.io/9egh4/

  • Jernej65 10:30 08.november 2021.

    Zanimive so analize FB strokovnjakov, ki kažejo ravno obratno. Ti se z glavo zaletavajo v steno in na podlagi videnih zvezd, postavljajo analize.

  • Gandi123 10:23 08.november 2021.

    Več je cepljenih, več je okuženih! Torej odgovor na naslovno vprašanje: kakšno bi bilo stanje v Sloveniji, če bi imeli več cepljenih? Imeli bi veliko več okuženih in še več prenašalcev!!!