Arbitraža: Prepiri se bodo nadaljevali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Večina jih meni, da se bodo spori okoli meje nadaljevali.
Oglej si celoten članek
Če Hrvaška ne bo spoštovala razsodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, ki bo znana v četrtek, se bodo odnosi med Slovenijo in Hrvaško samo poslabšali, ugotavlja zadnja anketa Dela.
 
Tako je namreč menila večina vprašanih. Dobra tretjina je izbrala odgovor, da se bodo zaradi takega stališča odnosi "gotovo" poslabšali, slaba polovica pa jih meni, da se bodo "verjetno" poslabšali.
 

Prepiri se bodo nadaljevali

Anketiranci še menijo, da po 29. juniju ne bo sledilo obdobje brez prepirov med Slovenijo in Hrvaško. Kar devetdeset odstotkov vseh vprašanih je namreč prepričanih, da z objavo sodbe arbitražnega sodišča ne bo konec prepirov o meji.

Le dobra desetina vprašanih meni, da so odnosi s Hrvaško dobri, štirideset odstotkov jih meni, da so slabi, da niso niti dobri niti slabi, pa meni manj kot polovica vprašanih.

Odločitev v času turistične sezone

Foto: Pixell Plaža v Trogiru Na vprašanje, ali bi sodba arbitražnega sodišča in ne ravno najboljši odnosi med državama lahko ogrozili turistično sezono v sosednji Hrvaški, kjer prebivalci Slovenije tradicionalno množično preživljajo poletne počitnice, prav tako velika večina odgovarja, da mejne težave in napetosti zaradi sodbe arbitražnega sodišča ne bodo ogrozile turistične sezone na Hrvaškem, vsaj kar zadeva slovenske turiste.

Tako meni več kot sedemdeset odstotkov vprašanih, medtem ko petina vprašanih dopušča možnost, da bi napetosti v zvezi s sodbo lahko vplivale na slabšo turistično sezono na Hrvaškem.

Arbitraža bo med drugim opredelila režim uporabe morskih območij: plovbo, gospodarske pravice, izkoriščanja morskega dna.

Spletno anketiranje je potekalo od 21. do 23. junija na na reprezentativnem vzorcu 504 odraslih državljanov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:31 26. Junij 2017.

    Kaj pa SLOVENSKA ISTRA, ki so nam jo Hrvati ukradli? A to pa nič ali kako?

  • 20:38 26. Junij 2017.

    nebi smeli niti slovenci priznati arbitrazo dokler se nerazdeli ISTRA ker je istro dobila jugoslavija za zameno trsta in gorice …

  • 13:44 26. Junij 2017.

    Mislim, da ne, če bo odločitev v korist HR. V tem primeru bodo sosedje odločitev priznali, naši pa jo bodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.