Slovenija
107 ogledov

Arbitraža: Prepiri se bodo nadaljevali

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Večina jih meni, da se bodo spori okoli meje nadaljevali.
Če Hrvaška ne bo spoštovala razsodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, ki bo znana v četrtek, se bodo odnosi med Slovenijo in Hrvaško samo poslabšali, ugotavlja zadnja anketa Dela.
 
Tako je namreč menila večina vprašanih. Dobra tretjina je izbrala odgovor, da se bodo zaradi takega stališča odnosi "gotovo" poslabšali, slaba polovica pa jih meni, da se bodo "verjetno" poslabšali.
 

Prepiri se bodo nadaljevali

Anketiranci še menijo, da po 29. juniju ne bo sledilo obdobje brez prepirov med Slovenijo in Hrvaško. Kar devetdeset odstotkov vseh vprašanih je namreč prepričanih, da z objavo sodbe arbitražnega sodišča ne bo konec prepirov o meji.

Le dobra desetina vprašanih meni, da so odnosi s Hrvaško dobri, štirideset odstotkov jih meni, da so slabi, da niso niti dobri niti slabi, pa meni manj kot polovica vprašanih.

Odločitev v času turistične sezone

Plaža v Trogiru | Avtor: Pixell Pixell
Na vprašanje, ali bi sodba arbitražnega sodišča in ne ravno najboljši odnosi med državama lahko ogrozili turistično sezono v sosednji Hrvaški, kjer prebivalci Slovenije tradicionalno množično preživljajo poletne počitnice, prav tako velika večina odgovarja, da mejne težave in napetosti zaradi sodbe arbitražnega sodišča ne bodo ogrozile turistične sezone na Hrvaškem, vsaj kar zadeva slovenske turiste.

Tako meni več kot sedemdeset odstotkov vprašanih, medtem ko petina vprašanih dopušča možnost, da bi napetosti v zvezi s sodbo lahko vplivale na slabšo turistično sezono na Hrvaškem.

Arbitraža bo med drugim opredelila režim uporabe morskih območij: plovbo, gospodarske pravice, izkoriščanja morskega dna.

Spletno anketiranje je potekalo od 21. do 23. junija na na reprezentativnem vzorcu 504 odraslih državljanov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 21:31 26.junij 2017.

    Kaj pa SLOVENSKA ISTRA, ki so nam jo Hrvati ukradli? A to pa nič ali kako?

  • Ludvik Miholic 20:38 26.junij 2017.

    nebi smeli niti slovenci priznati arbitrazo dokler se nerazdeli ISTRA ker je istro dobila jugoslavija za zameno trsta in gorice ter za ostala slovenska ozemlja zato sloveniji pripada istra vse ali vsaj do umaga vsaj je JELENCIC pregladal arhive v ...prikaži več Beogradu vse je tam zapisano

  • Kranjica 13:44 26.junij 2017.

    Mislim, da ne, če bo odločitev v korist HR. V tem primeru bodo sosedje odločitev priznali, naši pa jo bodo tako ali tako, saj javno izjavljajo, da jo je treba spoštovati. Sem pa pesimist, kajti dvomim, da bo za nas dobro.