AVDIO: Astma je lahko usodna

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
V bolnišnici Golnik so na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo zadnje dni sprejeli nekaj bolnikov s poslabšanjem astme, kar je lahko tudi smrtno nevarno.
Oglej si celoten članek

Zato vse zdravnike pozivajo, naj pri nenadnem dušenju pomislijo na možnost težkega poslabšanja astme in ukrepajo v skladu s smernicami obravnave takih primerov. Profesorica interne medicine in alergologije v bolnišnici Golnik Ema Mušič je za zurnal24.si dejala, da ne gre za kakšno epidemijo, temveč za pričakovano večje število poslabšanj astme, še posebno v maju, ko je v zraku veliko travnih pelodov in cvetnega prahu. "Glede na to, da je letos izredno intenzivno cvetenje trav, je poslabšanj astme nekaj več, kot smo navajeni običajno. V naši ustanovi in specialističnih ambulantah se vsak dan pojavita eden do dva pacienta s težjim poslabšanjem astme. Takih s hujšim poslabšanjem, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico, pa smo v zadnjem tednu dobili pet do sedem, od tega smo dva morali prvi dan reševati celo na intenzivnem oddelku."

CELOTNEMU POGOVORU S PROF. EMO MUŠIČ LAHKO PRISLUHNETE TUKAJ:


 

Seneni nahod lahko preraste v astmo
Mušičeva ob tem dodaja, da imajo pelodno alergijo mlajši ljudje oziroma ljudje srednje aktivne življenjske dobe. "Čeprav nobeni starosti s tem ni prizaneseno. Tudi v drugem starostnem obdobju je možen začetek alergijske astme zaradi cvetnega prahu ali poslabšanje prej, tekom življenja poznane astme."  Kot nadaljuje sogovornica, se najprej pojavi alergijsko vnetje v nosu, znano kot seneni nahod, značilen za pomladne mesece. "Kar pri 40 odstotkih ljudi pa se sčasoma lahko preseli navzdol, v pljuča, bronhije ... in tukaj je astma. Zato opozarjamo na resno zdravljenje samega alergijskega nahoda. Kajti če zavremo alergijsko vnetje v zgornjem 'nadstropju', v nosu, bomo preprečili tudi sestopanje tega procesa navzdol, globlje v pljuča, v bronhije. Preprečili bomo astmo."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.