Slovenija
58 ogledov

AVDIO: Astma je lahko usodna

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V bolnišnici Golnik so na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo zadnje dni sprejeli nekaj bolnikov s poslabšanjem astme, kar je lahko tudi smrtno nevarno.

Zato vse zdravnike pozivajo, naj pri nenadnem dušenju pomislijo na možnost težkega poslabšanja astme in ukrepajo v skladu s smernicami obravnave takih primerov. Profesorica interne medicine in alergologije v bolnišnici Golnik Ema Mušič je za zurnal24.si dejala, da ne gre za kakšno epidemijo, temveč za pričakovano večje število poslabšanj astme, še posebno v maju, ko je v zraku veliko travnih pelodov in cvetnega prahu. "Glede na to, da je letos izredno intenzivno cvetenje trav, je poslabšanj astme nekaj več, kot smo navajeni običajno. V naši ustanovi in specialističnih ambulantah se vsak dan pojavita eden do dva pacienta s težjim poslabšanjem astme. Takih s hujšim poslabšanjem, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico, pa smo v zadnjem tednu dobili pet do sedem, od tega smo dva morali prvi dan reševati celo na intenzivnem oddelku."

CELOTNEMU POGOVORU S PROF. EMO MUŠIČ LAHKO PRISLUHNETE TUKAJ:


 

Seneni nahod lahko preraste v astmo
Mušičeva ob tem dodaja, da imajo pelodno alergijo mlajši ljudje oziroma ljudje srednje aktivne življenjske dobe. "Čeprav nobeni starosti s tem ni prizaneseno. Tudi v drugem starostnem obdobju je možen začetek alergijske astme zaradi cvetnega prahu ali poslabšanje prej, tekom življenja poznane astme."  Kot nadaljuje sogovornica, se najprej pojavi alergijsko vnetje v nosu, znano kot seneni nahod, značilen za pomladne mesece. "Kar pri 40 odstotkih ljudi pa se sčasoma lahko preseli navzdol, v pljuča, bronhije ... in tukaj je astma. Zato opozarjamo na resno zdravljenje samega alergijskega nahoda. Kajti če zavremo alergijsko vnetje v zgornjem 'nadstropju', v nosu, bomo preprečili tudi sestopanje tega procesa navzdol, globlje v pljuča, v bronhije. Preprečili bomo astmo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.