"Avstrijcem" vračamo milijone

Foto: Žurnal24
Dohodnina. Če bi imeli enako olajšavo tudi mi, bi plačali 900 evrov manj.
Oglej si celoten članek

Država bo Slovencem, ki so zaposleni v Avstriji in so plačali dohodnino, to vrnila. Kdor pa je ni plačal in se je do konca marca samo prijavil, mu jo bodo odpisali, prav tako globe. Gre za obdobje med letoma 2005 in 2008.
Koliko je teh ljudi in za koliko denarja gre, bo znano predvidoma v petek. Davčni uradi morajo namreč do konca današnjega dneva oddati poročilo. Na ministrstvu za finance pričakujejo, da bo samo vračil za štiri milijone evrov.

Krive višje plače in nižji davki
Razlog za vračilo je, da so plače v Avstriji višje, davki pa nižji, zato so (oziroma bi) morali ti delavci v Sloveniji doplačati dohodnino do višine, kot jo plačujejo delavci pri nas. To pa naj ne bi bilo pravično, ker si morajo sami plačati prevoz in prehrano.

Po novem bodo delavci, ki delajo čez mejo in vsak dan vsaj enkrat pridejo domov, imeli posebno davčno olajšavo v višini sedem tisoč evrov. Določili so jo tako, da tisti, ki delajo v Avstriji, ne bodo obdavčeni. Koliko jih je, bo znano šele avgusta. Če bi imel olajšavo v taki višini nekdo s povprečno plačo, ki dela v Sloveniji, bi na leto plačal 920 evrov davka manj. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.