Slovenija
22 ogledov

"Avstrijcem" vračamo milijone

Žurnal24 main
Dohodnina. Če bi imeli enako olajšavo tudi mi, bi plačali 900 evrov manj.

Država bo Slovencem, ki so zaposleni v Avstriji in so plačali dohodnino, to vrnila. Kdor pa je ni plačal in se je do konca marca samo prijavil, mu jo bodo odpisali, prav tako globe. Gre za obdobje med letoma 2005 in 2008.
Koliko je teh ljudi in za koliko denarja gre, bo znano predvidoma v petek. Davčni uradi morajo namreč do konca današnjega dneva oddati poročilo. Na ministrstvu za finance pričakujejo, da bo samo vračil za štiri milijone evrov.

Krive višje plače in nižji davki
Razlog za vračilo je, da so plače v Avstriji višje, davki pa nižji, zato so (oziroma bi) morali ti delavci v Sloveniji doplačati dohodnino do višine, kot jo plačujejo delavci pri nas. To pa naj ne bi bilo pravično, ker si morajo sami plačati prevoz in prehrano.

Po novem bodo delavci, ki delajo čez mejo in vsak dan vsaj enkrat pridejo domov, imeli posebno davčno olajšavo v višini sedem tisoč evrov. Določili so jo tako, da tisti, ki delajo v Avstriji, ne bodo obdavčeni. Koliko jih je, bo znano šele avgusta. Če bi imel olajšavo v taki višini nekdo s povprečno plačo, ki dela v Sloveniji, bi na leto plačal 920 evrov davka manj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.