Balkanski stereotipi: Slovenci piflarji

Foto: Žurnal24
Bolgarski oblikovalec je izdelal zemljevid stereotipov v Evropi, po katerem je med drugim Slovenija dežela za počitnice. Svoj zemljevid stereotipov ima tudi Balkan – Slovenci smo piflarji.
Oglej si celoten članek

Na zemljevidu stereotipov znotraj Evrope so Sloveniji pripisane kar prizanesljive lastnosti; s stališča Nemcev je Slovenija dežela za počitnice, s stališča Italijanov smo Slovani, Britanci Slovenijo vidijo kot državo, kjer imajo dobre torte, Francozi pa sploh ne vedo za nas. Takšne stereotipe o naši državi je na zemljevid Evrope vpisal bolgarski oblikovalec Jan Cvetkov.

Balkanski stereotipi
Na podlagi Cvetkovega podviga se je hrvaški Jutarnji list lotil zbiranja stereotipov s stališča Hrvatov.

Slovenci so v očeh Hrvatov piflarji, draga cesta do Gradca, dežela, ki jo lahko prevoziš z rezervo.

Črnogorci so leni in tihotapci cigaret, Bosanci so simbol za delavce na gradbiščih, Srbi pa so še naprej najljubši sovražniki Hrvatov.

Med ostalimi evropskimi narodi so Avstrijci bankirji, ki iz Hrvaške vlečejo denar, Nemci so simbol za kakovost, Poljaki so katoliki, Britanci arogantni kolonizatorji, Baltske države sploh ne obstajajo, Ukrajinci in Belorusi pa so prostitutke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.