Slovenija
351 ogledov

Balkanski stereotipi: Slovenci piflarji

Žurnal24 main
Bolgarski oblikovalec je izdelal zemljevid stereotipov v Evropi, po katerem je med drugim Slovenija dežela za počitnice. Svoj zemljevid stereotipov ima tudi Balkan – Slovenci smo piflarji.

Na zemljevidu stereotipov znotraj Evrope so Sloveniji pripisane kar prizanesljive lastnosti; s stališča Nemcev je Slovenija dežela za počitnice, s stališča Italijanov smo Slovani, Britanci Slovenijo vidijo kot državo, kjer imajo dobre torte, Francozi pa sploh ne vedo za nas. Takšne stereotipe o naši državi je na zemljevid Evrope vpisal bolgarski oblikovalec Jan Cvetkov.

Balkanski stereotipi
Na podlagi Cvetkovega podviga se je hrvaški Jutarnji list lotil zbiranja stereotipov s stališča Hrvatov.

Slovenci so v očeh Hrvatov piflarji, draga cesta do Gradca, dežela, ki jo lahko prevoziš z rezervo.

Črnogorci so leni in tihotapci cigaret, Bosanci so simbol za delavce na gradbiščih, Srbi pa so še naprej najljubši sovražniki Hrvatov.

Med ostalimi evropskimi narodi so Avstrijci bankirji, ki iz Hrvaške vlečejo denar, Nemci so simbol za kakovost, Poljaki so katoliki, Britanci arogantni kolonizatorji, Baltske države sploh ne obstajajo, Ukrajinci in Belorusi pa so prostitutke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.