Banka Slovenije o odpravi tega instrumenta ne razmišlja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Nujnost ohranjanja primerne ravni zadolženosti prebivalstva se je pokazala tudi ob izbruhu sedanje krize," pravijo na Banki Slovenije.
Oglej si celoten članek

Banka Slovenije se je konec lanskega leta odločila zaostriti pogoje za stanovanjske in potrošniške kredite. Povod so bila zaskrbljujoča gibanja, so takrat pojasnjevali odločitev, ki je stopila v veljavo 1. novembra. "Čeprav smo banke in prebivalstvo opozorili in uvedli priporočila glede vzdrževanja zmerne rasti potrošniških kreditov, ta še vedno presega 10 odstotkov," so takrat opozorili. Banka Slovenije je pri potrošniških kreditih omejila ročnost, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Epidemija novega koronavirusa, zaradi katere je obstal praktično ves svet, prinaša nove težave tudi na področju kreditiranja. Trenutne razmere, ko so se prihodki številnim občutno zmanjšali, vplivajo tudi na kreditno sposobnost prebivalcev. Ali jim bo Banka Slovenije prišla naproti in morebiti zrahljala lani sprejete pogoje?

"Nujnost ohranjanja primerne ravni zadolženosti prebivalstva se je pokazala tudi ob izbruhu sedanje krize. Zaradi nje številni kreditojemalci ne bodo mogli pravočasno poravnati zapadlih obveznosti, zato je bil sprejet zakon, ki omogoča odlog njihovih obveznosti. Dejstvo pa je, da bodo imeli večje težave z odplačili prav tisti kreditojemalci, ki so v preteklosti najemali posojila, ki so prekomerno obremenjevala njihove prihodke. In prav ta del posojil smo na Banki Slovenije novembra lani omejili z zavezujočim makrobonitetnim instrumentom. V Banki Slovenije o odpravi inštrumenta ne razmišljamo, saj je pomembno, da so minimalni kreditni standardi, ki jih dosegamo z omenjenim ukrepom, zagotovljeni," pojasnjujejo.

S posebnim zakonom je omogočen odlog plačila obveznosti. Banke so vloge za odlog plačila kredita objavile na svojih spletnih straneh. Na kaj je treba biti pozoren pri izpolnjevanju vlog, lahko preberete v članku Takšne stroške banke zaračunajo za odlog kredita. 

Manj povpraševanja kot prej

V bankah sicer v zadnjem obdobju beležijo manj povpraševanja po stanovanjskih kreditih, kar deloma lahko pripišemo tudi omejitvam gibanja in drugim sprejetim ukrepom. Banke za zdaj težko ocenjujejo, kakšen bo vpliv epidemije na povpraševanje. Vprašanj, kako v tem času priti do novega stanovanjskega kredita, je veliko.

Stanovanjski krediti Nove težave za tiste, ki potrebujejo kredit

Slovenske banke so sicer že pred epidemijo novega koronavirusa beležile izrazit upad števila novo odobrenih kreditov. Podatki Združenja bank Slovenije, predstavljeni konec februarja, so pokazali, da se je število potrošniških kreditov skoraj prepolovilo, medtem ko je število stanovanjskih kreditov upadlo za okoli 12 odstotkov. 

Slovenija Število novo odobrenih posojil še kar pada

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.