Slovenija
1144 ogledov

Število novo odobrenih posojil še kar pada

stanovanjski krediti Profimedia
Slovenske banke še naprej beležijo izrazit upad števila novo odobrenih kreditov.

V mesecih po uveljavitvi Sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva v slovenskih bankah opažajo izrazit upad števila novo odobrenih kreditov. Združenje bank Slovenije je zbralo podatke 13 bank, iz katerih je razvidno, da je v primerjavi s številom novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih kreditov v septembru 2019 v januarju 2020 odobrenih le 58 odstotkov potrošniških ter 88 odstotkov stanovanjskih kreditov. 


Metodološko pojasnilo: 20. 1. 2020 objavljeni podatki o številu novo odobrenih posojil za mesece od oktobra do vključno decembra 2019 se razlikujejo od sedaj objavljenih, ker tokratni podatki zajemajo za celotno objavljeno obdobje vzorec 13 bank, objava dne 20. 1. 2020 pa je zajemala podatke 10 bank. 

Da je prišlo do upada kreditiranja prebivalstva je razvidno tudi iz podatkov Banke Slovenije o gibanju mesečnih stanj posojil. Po izrazitem povečanju v mesecu oktobru 2019, ki je najverjetneje odraz povečanega povpraševanja zaradi najave makrobonitetnih ukrepov, je že v novembru bilo vidno močno znižanje stanj. "Na področju potrošniških posojil prihaja že do neto odplačil oziroma nominalnega znižanja stanja, ki se je v mesecu decembru 2019 še povečalo," pravijo v Združenju bank Slovenije.

sprememba število kreditov | Avtor: Združenje bank Slovenije Združenje bank Slovenije
Banke morajo od 1. novembra 2019 upoštevati nove minimalne standarde, ki jih je postavila Banka Slovenije. Banka Slovenije je omejila ročnost pri potrošniških posojilih, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.