Banke bodo plačevale za svoje napake

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Evropska komisija je danes razgrnila prve predloge za uvedbo dajatev za evropske banke, ki bi se stekale v mrežo nacionalnih skladov za upravljanje morebitnih stečajev insolventnih bank.
Oglej si celoten članek

Cilj predlogov je preprečiti, da bi se ponovil scenarij zadnjih dveh let, ko so morale evropske vlade bankam pomagati z milijoni evrov injekcij, da bi preprečile poglabljanje finančne krize.

Komisar za notranji trg Michel Barnier je sicer danes izrecno poudaril, da pri predlaganih skladih ne gre za zbiranje sredstev za reševanje bank, temveč za preventivno ureditev v primeru stečaja bank, ki bi preprečila destabilizacijo finančnega sistema. Predlog temelji na švedskem modelu, kmalu pa naj bi sledile še druge evropske države.

Prav tako je komisar poudaril, da ne gre za vseevropski sklad, temveč za 27 nacionalnih skladov, ki bi usklajeno in po skupnih pravilih delovali v evropskem okviru. Barnier je sicer danes pustil odprta vprašanja glede višine dajatev in načina njihovega pobiranja – obdavčitev premoženja, obveznosti ali dobičkov. Pričakuje pa da bodo zdaj zainteresirane strani začele s čim konkretnejšimi predlogi.

Predlogi komisije naj bi luč sveta v obliki zakona ugledali nekje v začetku prihodnjega leta. Strokovnjaki poudarjajo, da bodo predlagani mehanizmi res učinkoviti le, če bodo usklajeni na globalni ravni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.