BDP še vedno pada, letos manjši že za 3,2 odstotka

Slovenija v drugem četrtletju z 1,7-odstotnim padcem BDP.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji se je bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju letos v primerjavi z istem obdobjem lani zmanjšal za 1,7 odstotka, je danes objavil statistični urad. Skupno se je BDP v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem zmanjšal za 0,3 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 2,2 odstotka.

Na gospodarsko dejavnost še vedno negativno vpliva domače povpraševanje, vendar je bil ta vpliv bistveno manjši kot v prejšnjih četrtletjih, zato je bilo zmanjšanje BDP bistveno manjše kot v začetku leta.

Porabljamo manj

Med drugim se je trošenje gospodinjstev zmanjšalo za dva odstotka, trošenje države za 3,1 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva so bile nižje za tri odstotke.

Izvoz večji dva odstotka

Pozitivno pa je podobno kot v prejšnjih četrtletjih na gospodarsko dejavnost vplivalo zunanje povpraševanje. Izvoz se je povečal za dva odstotka, uvoz pa je ostal na približno enaki ravni kot leto prej. Saldo menjave s tujino je k rasti prispeval 1,5 odstotne točke.

Inflacija 2,2-odstotna

Cene življenjskih potrebščin pa so se v Sloveniji avgusta zvišale za 0,3 odstotka. Podražile so se predvsem storitve.

Inflacija na letni ravni se je ta mesec upočasnila in je znašala 2,2 odstotka.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v Evropski uniji, je v avgustu prav tako znašala 2,2 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:36 30. Avgust 2013.

    grenko bo spoznanje in prekratki bodo rovi

  • 17:33 30. Avgust 2013.

    Dober izgovor, da se bo spet pričelo varčevati po dolgem in povprek.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.