Slovenija
25 ogledov

BDP še vedno pada, letos manjši že za 3,2 odstotka

Slovenija v drugem četrtletju z 1,7-odstotnim padcem BDP.

V Sloveniji se je bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju letos v primerjavi z istem obdobjem lani zmanjšal za 1,7 odstotka, je danes objavil statistični urad. Skupno se je BDP v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem zmanjšal za 0,3 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 2,2 odstotka.

Na gospodarsko dejavnost še vedno negativno vpliva domače povpraševanje, vendar je bil ta vpliv bistveno manjši kot v prejšnjih četrtletjih, zato je bilo zmanjšanje BDP bistveno manjše kot v začetku leta.

Porabljamo manj

Med drugim se je trošenje gospodinjstev zmanjšalo za dva odstotka, trošenje države za 3,1 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva so bile nižje za tri odstotke.

Izvoz večji dva odstotka

Pozitivno pa je podobno kot v prejšnjih četrtletjih na gospodarsko dejavnost vplivalo zunanje povpraševanje. Izvoz se je povečal za dva odstotka, uvoz pa je ostal na približno enaki ravni kot leto prej. Saldo menjave s tujino je k rasti prispeval 1,5 odstotne točke.

Inflacija 2,2-odstotna

Cene življenjskih potrebščin pa so se v Sloveniji avgusta zvišale za 0,3 odstotka. Podražile so se predvsem storitve.

Inflacija na letni ravni se je ta mesec upočasnila in je znašala 2,2 odstotka.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v Evropski uniji, je v avgustu prav tako znašala 2,2 odstotka.

Komentarjev 2
  • proletarec 19:36 30.avgust 2013.

    grenko bo spoznanje in prekratki bodo rovi

  • ac-dc 17:33 30.avgust 2013.

    Dober izgovor, da se bo spet pričelo varčevati po dolgem in povprek.