Beovićeva o Hrvaški: Situacije nimajo pod nadzorom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Bosni in Hercegovini in v Srbiji je stanje nepredvidljivo, a tudi na Hrvaškem po mnenju Beovićeve situacija ni povsem pod nadzorom. "Njihovo število novookuženih je vsaj dvakrat večje kot v Sloveniji, ob manjšem številu testov."
Oglej si celoten članek

"Vnesenih primerov je malo, štiri, pet, šest v zadnjem tednu. Niso velike številke. Zaznali smo, da imamo problem z vnosom, nekaj časa je trajalo, da smo ukrepali, raznos je bil tolikšen, da je sledilo razširjanje znotraj države. Očitno ukrepi, ki veljajo, za rdeče države, učinkujejo," je na novinarski konferenci vlade dejala vodja strokovne skupine za spopadanje s covidom-19 dr. Bojana Beović. 

Boste po 15. avgustu res zaprli mejo s Hrvaško? 

Na vprašanje, ali drži, da naj bi po 15. avgustu zaprli mejo s Hrvaško, in ali lahko starši s šoloobveznimi otroki ob koncu dopusta izkoristijo dopust v tujini, pa je odgovorila: "Ne, o takem ukrepu se nismo pogovarjali. Je pa zelo priporočljivo, da družine s šolskimi otroki v tem času ostanejo doma ali v Sloveniji. Otroška populacija sicer ni pomemben rezervoar prenosa okužbe na starejše, pa vseeno. Glede Hrvaške bo ukrepanje odvisno od števila bolnikov na Hrvaškem." Takšni so današnji podatki. 

Obvezno testiranje za dopustnike?

"Negativen test ne pomeni, da niste okuženi, ampak da tisti hip ne izločate virusa. Negativen test vam lahko da lažno upanje, da niste okuženi, greste na zabavo, kjer izločate virus in okužite druge. To ni zanesljiva metoda. Tudi pri nas želimo imeti test, ampak tak test bi dobil tretjino okuženih. Šest dni je povprečno inkubacijska doba in dva dni prej se prične izločati virus," je opozorila Beovićeva. 

Beovićeva pravi, da smo trenutno v precej drugačni situaciji kot v prvem valu. Takrat je bilo stanje zaradi vseh ukrepov za ljudi zelo obremenjujoče. Potem je sledil premor, ko nismo beležili skoraj nič primerov, zdaj pa se je širjenje znova začelo. "Sprva z vnosi iz drugih držav, nato pa se je virus začel širiti med družinskimi člani, prijatelji, na delovnih mestih," je pojasnila Beovićeva. 

Foto: IJS Uvožene okužbe

Zato ne smemo še rahljati vseh ukrepov, tudi, če bi manj dosledno spremljali stanje na mejah, bi po njenem mnenju hitro lahko beležili več vnosov okužb. V Bosni in Hercegovini in v Srbiji je stanje nepredvidljivo, a tudi na Hrvaškem po njenih besedah situacija ni povsem pod nadzorom. "Njihovo število novookuženih je vsaj dvakrat večje kot v Sloveniji, ob manjšem številu testov," je dodala.

Dopust na Hrvaškem je precejšnja grožnja

Skrbi jo tudi dejstvo, da so se začeli pojavljati primeri, ko so okužbe Slovenci v državo prinesli z letovanja na Hrvaškem, brez da bi se udeleževali zabav v nočnih klubih oziroma se kakorkoli tvegano obnašali. "Zato moramo biti, če se že moramo odločiti za takšne počitnice, pozorni na upoštevanje vseh ukrepov. Grožnja je precejšnja," je poudarila Beovićeva.

Trenutno stanje je opisala kot hojo po robu, saj smo prejšnji teden beležili kar veliko število novookuženih v državi. "Moramo sprotno ukrepati, upoštevati vsa varnostna pravila, se izogibati gneči in dosledno upoštevati navodila za karanteno," je dejala vodja strokovne skupine in pojasnila, da je karantena učinkovit ukrep, ki so se ga ljudje posluževali že pred stoletji, denimo med srednjeveškim izbruhom kuge. "Neupoštevanje navodil za karanteno pa je nevarno, tako za bližnje kot tudi za celotno družbo," je poudarila. Na kocki so namreč zdravje, delovna mesta in svobodno življenje. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 69

  • 00:44 29. Julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • 21:27 28. Julij 2020.

    Seveda bodo mejo zaprli saj je varuzh človekovih pravic proti nošenju mask kaj je sramota za bilo katerega funcionara!! Ljudje …

  • 17:39 28. Julij 2020.

    A je še niso zaprli?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.