Beovičeva o tem, kdaj maske ne bodo več obvezne

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA
Obeta se velika ugodnost za precepljene
Oglej si celoten članek

Cepljenim z dvema odmerkoma v Sloveniji v prihodnosti ne bo treba več nositi mask, nam je potrdila vodka strokovne skupine za cepljenje na NIJZ Bojana Beović. Maske so v Sloveniji obvezne v zaprtih prostorih in na prostem, ko ni mogoče zagotavljati zadostne varnostne razdalje. 

Beovič: Zaenkrat je še potrebna previdnost

Kot smo poročali, v ZDA cepljenim proti koronavirusom z dvema odmerkoma, ni več treba nositi mask, ne na prostem in ne v zaprtih prostorih. Prav tako za te osebe več ni potrebna varnostna razdalja. Vodji strokovne skupine za cepljenje na NIJZ smo zastavili vprašanje, ali bo tudi v Slovenija šla v to smer. "Bo, a zaenkrat je obseg epidemije še zelo velik, zato je potrebna previdnost," je odgovorila Beovićeva.

Število aktivnih primerov obolelih se je danes sicer znižalo z 8.633, kolikor jih je bilo v sredo, na 8.155. Še naprej se znižuje tudi sedemdnevno povprečje novih primerov, ki po podatkih NIJZ trenutno znaša 466. Krivulja se spušča proti zeleni fazi. 

Pri cepljenem možnost prenosa za polovico manjša

"Cepiva povzročijo nastanek protiteles, ki sicer ščitijo posameznika do določene mere. Možno je, da se virus še vedno nahaja na površini nosne sluznice tudi pri tistem, ki je zaščiten s cepivom, a se ne bo naselil oziroma prešel globlje v organizem, saj ga imunski sistem uniči, je pa teoretično mogoče, da bi bil tudi tak posameznik prenašalec, vsaj nekaj časa," je nedavno na vprašanje, ali lahko cepljeni z dvema odmerkoma še vedno prenaša virus, odgovarjal Borut Štrukelj s farmacevtske fakultete.  

Da je tudi cepljeni še vedno lahko prenašalec virusa, potrjuje tudi Beovičeva. "A se prenašanje virusa, tudi, če se cepljena oseba okuži, zmanjša vsaj za polovico," pravi Beovičeva.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 09:41 15. Maj 2021.

    v času najhujše pidemije, me ustavi policaj . kontola prometa in pa "pihali boste". ja kako pa, ko imam masko? …

  • 00:51 15. Maj 2021.

    Kako nas natagujejo! Ko bi si v izjavah za javnost vsaj bili enotni.

  • MS
    14:22 14. Maj 2021.

    Število cepljenih oseb na dan 12.05.2021 => Z enim odmerkom 517.430 oseb in z dvema odmerkoma 267.017 oseb! Delež pozitivnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.