Slovenija
36033 ogledov

Beovičeva o tem, kdaj maske ne bodo več obvezne

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Obeta se velika ugodnost za precepljene

Cepljenim z dvema odmerkoma v Sloveniji v prihodnosti ne bo treba več nositi mask, nam je potrdila vodka strokovne skupine za cepljenje na NIJZ Bojana Beović. Maske so v Sloveniji obvezne v zaprtih prostorih in na prostem, ko ni mogoče zagotavljati zadostne varnostne razdalje. 

Beovič: Zaenkrat je še potrebna previdnost

Kot smo poročali, v ZDA cepljenim proti koronavirusom z dvema odmerkoma, ni več treba nositi mask, ne na prostem in ne v zaprtih prostorih. Prav tako za te osebe več ni potrebna varnostna razdalja. Vodji strokovne skupine za cepljenje na NIJZ smo zastavili vprašanje, ali bo tudi v Slovenija šla v to smer. "Bo, a zaenkrat je obseg epidemije še zelo velik, zato je potrebna previdnost," je odgovorila Beovićeva.

Število aktivnih primerov obolelih se je danes sicer znižalo z 8.633, kolikor jih je bilo v sredo, na 8.155. Še naprej se znižuje tudi sedemdnevno povprečje novih primerov, ki po podatkih NIJZ trenutno znaša 466. Krivulja se spušča proti zeleni fazi. 

Pri cepljenem možnost prenosa za polovico manjša

"Cepiva povzročijo nastanek protiteles, ki sicer ščitijo posameznika do določene mere. Možno je, da se virus še vedno nahaja na površini nosne sluznice tudi pri tistem, ki je zaščiten s cepivom, a se ne bo naselil oziroma prešel globlje v organizem, saj ga imunski sistem uniči, je pa teoretično mogoče, da bi bil tudi tak posameznik prenašalec, vsaj nekaj časa," je nedavno na vprašanje, ali lahko cepljeni z dvema odmerkoma še vedno prenaša virus, odgovarjal Borut Štrukelj s farmacevtske fakultete.  

Da je tudi cepljeni še vedno lahko prenašalec virusa, potrjuje tudi Beovičeva. "A se prenašanje virusa, tudi, če se cepljena oseba okuži, zmanjša vsaj za polovico," pravi Beovičeva.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • rd2dmk2 09:41 15.maj 2021.

    v času najhujše pidemije, me ustavi policaj . kontola prometa in pa "pihali boste". ja kako pa, ko imam masko? jo boste pa dol dal, pa bo šlo. ja pa mislite da je bil 1,5 m stran ko sem pihal ...prikaži več ? pa nobenih rokavic glede preprijemanja naprave za pihanje ,. pa ne kregam policaja. sicer pa..dragi moji, ko bo v turističnih objektih prepovedani živčni plini ( beri deodoranti in podobna sredstva ), pa lahko pričakujete mene. da bom zraven ljudi, ki jih prej zavohaš po maliciji, kot vidiš- ne hvala.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:51 15.maj 2021.

    Kako nas natagujejo! Ko bi si v izjavah za javnost vsaj bili enotni.

  • Avatar MS
    MS 14:22 14.maj 2021.

    Število cepljenih oseb na dan 12.05.2021 => Z enim odmerkom 517.430 oseb in z dvema odmerkoma 267.017 oseb! Delež pozitivnih testov PCR znaša 11,9 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtkom je bilo tokrat potrjenih 22,5 odstotka manj okužb => Gremo ...prikaži večmo proti koncu epidemije!