Beovićeva povedala, kateri ukrep ocenjuje kot najbolj učinkovit

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Kaj od zaprtja države pričakuje nekdanja vodja strokovne skupine za covid-19?
Oglej si celoten članek

"Tudi če bi ta hip imeli cepivo, da bi lahko cepili vse v Sloveniji naenkrat, ne bi mogli cepiti tako hitro, da bi lahko ustavili tretji val," je v oddaji Dobro Jutro na TV SLO povedala članica strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Število okužb se dviga zelo hitro."

Ukrepi Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem

Dodala je, da jo preseneča, zakaj v medijih ni več poročil o tem, kaj se dogaja v preostalih evropskih državah, da bi bilo razvidno, da se vsi ukrepi, ki pri nas veljajo za represivne, uvajajo tudi drugje. "To nam pomaga, da se zavedamo, da smo skupaj na istem čolnu," je dejala Beovićeva. Za zdravstvene ukrepe je sicer po besedah Beovićeva odgovorna vsaka država posebej, a gre za ukrepe, ki so splošno prepoznani.

"Ukrepe težko sprejemamo. Vsak od nas, ki poznamo ukrepe in vemo, da so potrebni, ima svoje zasebno življenje ter ga ukrepi zelo prizadenejo. Siti smo epidemije, virusa, a nič drugega nam ne preostane, kot da potrpimo še nekaj časa, verjetno do pozne pomladi. Ko smo prvič razglasili epidemijo, si nismo predstavljali, da se bo treba še leto dni po tem na tak radikalen način ukvarjati z virusom."

K zmanjševanju epidemije bo po ocenah Beovićeva veliko prispevalo cepljenje. "Začetna strategija cepljenja, s katero smo zaščitili najstarejše, se že pozna v bolnišnicah," dejala Beovićeva. "Svoje bo prispevala sezonskost virusa - ko so temperature višje, se virus manj prijemlje na dihala, vse to prispeva, da je okužb poleti manj."

COVID-19 V SLO Na neslavnem delu lestvice nova regija, tako je v mestih

Ponovila je, da smo imeli v Sloveniji zelo učinkovite in pravočasne radikalne ukrepe v prvem valu, ko je virus praktično izginil, a smo ga postopno dobili nazaj. Glede cepljenje je povedala, da je Slovenija pod povprečjem pri prvem in nekoliko nad povprečjem pri drugem odmerku. "Po vsej Evropi se ubadajo s temi pogodbami," je dejala Beovićeva. "Deloma je pa tudi nerealno pričakovati, da bi bilo v trenutku vsi cepljeni. Je dosežek, da smo leto dni po tem, ko je bila razglašena epidemija, dobili cepivo - problemi z veliko proizvodnjo in logistiko so pričakovani."

"V Sloveniji se je zelo razširila britanska varianta, izgleda pa, da so prebolevniki zaščiteni. Prav tako ljudje, ki so cepljeni. Prisotna je tudi južnoafriška različica, a se vsaj zaenkrat ne širi v takem obsegu. Upamo, da bo tako ostalo, saj so cepiva zanjo slabše razvita, vsaj v smislu preprečevanja okužb. Kaže se, da imamo tudi neko posebno varianto, ki je kombinacija novih različic in tega, kar nas je doletelo že jeseni, a potrditev na to še čakamo."

Oseb, ki bi ponovno zboleli za covid-19, je po besedah Beovićeve malo, tako v svetu kot pri nas. "Zlasti teh, ki so zboleli z očitno boleznijo, ponovnih okužb je nekaj več," je dejala Beovićeva. "Opažamo pa okužbe po cepljenju. Cepiva, ki preprečujejo okužbo, so učinkovita v 95 odstotkih, kar pomeni, da jih med 100 izpostavljenih pet zboli. To je pričakovano, pri starejših še posebej, saj cepivo nekoliko slabše prime. Zato tako poudarjamo, da je nujno tudi cepljenje osebja."

Zdravje Na intenzivnih oddelkih zdaj mlajši bolniki s pridruženimi boleznimi

Povedala je, da šole niso žarišče okužb, kar pomeni, da so odraz tega, kar se dogaja v populaciji, ne prispevajo pa k okužbam dodatno, kot velika druženja. "So pa šole na vsak način prostor, kjer se srečujejo učenci in zaposleni z različnih okolij, zato prihaja do mešanja," je o zapiranju šol, ki je pred vrati, povedala Beovićeva. 

"Najbolj učinkoviti so najbolj zoprni ukrepi"

Na vprašanje voditeljice oddaje, kateri od ukrepov se njej zdi najbolj učinkovit, pa je dejala: "Mislim, da je najbolj učinkovito to, da se ljudje čim manj srečujejo - da zmanjšamo zasebna združenja. Šola je nujno potrebna, država mora živeti  - delovna mesta so potrebna. Najbolj učinkoviti in najbolj zoprni so ukrepi, ki preprečujejo zasebne kontakte."

COVID-19 V SLO Presenetljivo dobri podatki o novih okužbah

Za 11-dnevno zaprtje države so se odločili, ker pričakujejo, da bosta dve inkubacijski dobi zapore krivuljo toliko sploščili oz. obrnili navzdol, da pridobimo nekaj tednov, ko okužbe ne bodo pretirano naraščale, da bi v tem času cepili čim več ljudi. "Ne gre za to, kar smo iskali spomladi, da virus eliminiramo," je dejala Beovićeva in poudarila, da smo tretji val začeli z visokimi številkami, ki jih lahko le sploščimo.

SARS-CoV-2 Takšen je nejverjetnejši scenarij prenosa virusa na človeka

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:44 30. Marec 2021.

    Odvija se velika tožba, novi Nuernberg, gre za obsežne kršitve Č.P., saj poznate velikana naše dobe, Reinerja Fuellmicha, celo norveška …

  • 06:07 30. Marec 2021.

    Če bi ta gospa lahko živela samo od resnice jo že zdavnaj ne bi bilo več, ker laže kot pes …

  • 21:01 29. Marec 2021.

    ta čarovnica beović mi gre že tako na kur***C, da človk tega ne more več prenašat ... je pa res, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.